قوانین نصب آسانسور در آپارتمان های قدیمی چیست؟ نصب آسانسور در ساختمان های قدیمی بیش از 3 طبقه باعث تغییر کیفیت زندگی افراد ساکن در ساختمان می شود. بنابراین وجود آسانسور در هر ساختمان ضروری است. اما متاسفانه در سال های اخیر به این موضوع توجه نشده و حتی فضایی برای این منظور در آپارتمان اختصاص داده نشده است و امروزه شاهد وجود ساختمان های 3 و 4 طبقه بدون آسانسور هستیم. به همین علت چند سالی است که شهرداری و سازمان مسکن و شهرسازی طی بخش نامه مصوب و تایید شده ای، نصب آسانسور در منازل بالای سه طبقه را الزامی دانسته اند. همان طور که مشخص است نصب آسانسور در ساختمان های قدیمی با چالش هایی همراه بوده و قوانین خاص خود را دارد. در این مطلب به قوانین نصب آسانسور در آپارتمان های قدیمی پرداخته ایم. همراه ما باشید.
مطالعه بیشتر: آشنایی با امکانات نرم افزار حسابداری آسانسور
قوانین نصب آسانسور در آپارتمان های قدیمی
در ادامه به شرح مختصری از قوانین نصب آسانسور در آپارتمان های قدیمی پرداخته ایم:
1. فضای مورد نیاز
یکی از مهم ترین قوانین نصب آسانسور در ساختمان قدیمی فضای مورد نیاز است. ساختمان های قدیمی دارای پاسیوی نورگیر هستند، فضای لازم برای نصب آسانسور را دارند. در صورتی که فضای لازم برای نصب وجود نداشته باشد، با تغییر در راه پله های ساختمان و بازسازی آن ها، می توان فضایی برای آسانسور را در نظر گرفت.
به عنوان مثال یکی از قوانین نصب آسانسور در آپارتمان های قدیمی این است که حداقل فضای لازم برای کابین آسانسور 3 نفره 6/0 متر مربع، 4 نفره 8/0 متر مربع و 5 نفره 1 متر مربع باشد و حداقل فضای مورد نیاز برای نصب آسانسور، 100 * 160 و یا 145 * 145 است. دانستن ایننکته ضروری است که در فضاهایی با اندازه های کم تر از 120 * 120 نصب آسانسور امکان پذیر نیست. اگر فضا در بین راه پله ها وجود داشته باشد تخریب جهت نصب آسانسور به حداقل می رسد. در صورتی که این فضا وجود نداشته باشد می توان از فضاهای زیر استفاده کرد:
- فضای نور گیر
- حیاط ساختمان
- تخریب قسمتی از ساختمان و ایجاد فضای لازم
2. مجوز نصب
یکی دیگر از قوانین نصب آسانسور در آپارتمان های قدیمی مجوز نصب می باشد. گرفتن مجوز نصب از شهرداری جهت پایان کار ضروری است. لازم به ذکر است که ساختمان هایی که دارای پایان کار هستند نیازی به اخذ مجوز ندارند. شهرداری با گرفتن هزینه تراکمی یعنی کاهش مساحت پاسیو می تواند در صورت استاندارد آسانسور پایان کار بدهد.
3. برق سه فاز
یکی دیگر از قوانین نصب آسانسور در آپارتمان های قدیمی، برق سه فاز است. تهیه برق سه فاز در صورت نیاز توسط متقاضی ضروری است. استفاده از آسانسور هیدرولیکی با برق تک فاز راه اندازی می شود.
4. تهیه نقشه های ساختمان با تایید سازمان نظام مهندسی
از قوانین نصب آسانسور در آپارتمان های قدیمی این است که با تایید سازمان نظام مهندسی اجرا شود. اگر آسانسوری بدون مجوزهای لازم (تاییدیه استاندارد آسانسور) نصب شود، امکان دارد مالکین در هنگام فروش ساختمان با مشکل برخورند. همچنین نصب آسانسور بدون مجوز، تحت پوشش بیمه حوادث قرار نمی گیرد.
طالعه بیشتر: بیمه آسانسور چیست؟
5. مجوز شهرداری برای نصب آسانسور
یکی دیگر از قوانین نصب آسانسور در آپارتمان های قدیمی که آسانسور در خارج از ساختمان قرار بگیرد این است که مجوزات لازم از شهرداری قبل از هرگونه اقدامی برای نصب و اجرای آسانسور اخذ شود. به طور غالب اجرا و نصب آسانسور در داخل ساختمان نیاز به مجوز از شهرداری ندارد.
6. ماده 23 قوانین استفاده از آسانسور
ماده 23 قوانین تملک آپارتمان ها، ساکنین طبقه اول و همکف نمی توانند هزینه مربوط به آسانسور را به دلیل استفاده نکردن، پرداخت نکنند. هرگونه اعتراض در این زمینه قابل قبول نخواهد بود.
7. ماده 4 قوانین استفاده از آسانسور
طبق این قانون، اگر مجموع مساحت طبقات دوم، سوم و چهارم بیشتر از مساحت واحد طبقه اول و همکف شود، دیگر مالکین میتوانند از طریق قانون سهم نصب آسانسور را به همراه خسارات احتمالی از مالکینی که معترض هستند دریافت کنند.
نکته مهمی که باید در نظر داشته باشید این است که در مقررات ملی آپارتمانها اشاره شده که هر سال باید آسانسورها توسط شرکت های معتبر دارای تأییدیه صلاحیت از سازمان ملی استاندارد بررسی و ارزیابی شوند. در قوانین نصب آسانسور در آپارتمان های قدیمی ذکر شده که برای آپارتمان هایی که بیشتر از چهار طبقه دارند باید آسانسور نصب و اجرا شود.
مطالعه بیشتر: مشارکت در ساخت چیست؟
مراحل نصب آسانسور در ساختمان قدیمی
در بالا به قوانین نصب آسانسور در آپارتمان های قدیمی اشاره کردیم. در این مبحث به مراحل نصب آسانسور می پردازیم. اولین مرحله در نصب آسانسور مطالعه فنی و امکان سنجی آن است.
اکثر ساختمان هایی که فاقد آسانسور هستند طرح و معماری آن ها ویژگی منحصر به فردی دارند. بنابراین بسیار مهم است که وضعیت ساختمان تجزیه و تحلیل شود تا به درستی بودجه لازم و محل نصب پیش بینی شود.
در مرحله دوم پس از بررسی قوانین نصب آسانسور در آپارتمان های قدیمی، کارشناس فنی علاوه بر اینکه باید گزارش حاصل از مرحله اول را در نظر بگیرد، علاقه همسایگان و وضعیت سن و شرایط مالی آن ها را بررسی کند. به این علت که ممکن است بعضی از همسایگان تمایلی به نصب نداشته باشند.
در بسیاری از مواقع، فضایی برای اجرای آسانسور در داخل ساختمان یا امکان جابجایی راه پله ها وجود ندارد در این حالت بسیاری از ساختمان های قدیمی آسانسور در حیاط نصب می شود. حیاط فضای لازم برای اجرا و نصب آسانسور بدون مشکل فراهم می شود. در این مرحله نکته مهمی که باید در نظر بگیرید این است در طبقه همکف امکان وجود چاهک باشد.
هزینه نصب آسانسور در آپارتمان های قدیمی
علاوه بر بررسی قوانین نصب آسانسور در آپارتمان های قدیمی باید هزینه نصب آسانسور در آپارتمان های قدیمی ارزیابی شود. از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر هزینه نصب آسانسور می توان به تعداد طبقات، نوع آسانسور، دستمزد شرکت نصب کننده آسانسور، هزینه های مربوط به تخریب ساختمان و فراهم کردن فضا، هزینه کارشناس، هزینه مجوز ها و... اشاره کرد. هزینه های ذکر شده به صورت منصفانه و با رعایت قانون خاص بین ساکنین تقسیم خواهد شد.
به طور کلی، در یک اپارتمان قدیمی هزینه نصب آسانسور بر اساس قانون زیر بین ساکنین تقسیم خواهد شد:
- ساکنین طبقه دوم باید دو برابر ساکنین طبقه اول پرداخت کنند.
- ساکنین طبقه سوم باید دو برابر ساکنین طبقه اول پرداخت کنند.
و الی آخر...
رای درک بهتر این موضوع مثالی ذکر کرده ایم. اگر قرار باشد برای یک ساختمان سه طبقه آسانسور نصب شود همه هزینه ها باید تقسیم بر ۷ شود. یک قسمت از این هفت قسمت توسط ساکنین طبقه اول، دو قسمت توسط ساکنین طبقه دوم و چهار قسمت توسط ساکنین طبقه سوم پرداخت خواهد شد.