بسیاری از کارفرمایان هستند که برای بیمه کارکنان خود هنوز اقدامی نکرده اند. در واقع این گونه کارفرمایان دچار اشتباهاتی می شوند. بر طبق اصول و قوانین وزرات کار تامین اجتماعی هر کارفرمایی باید هر چه سریع تر کارکنان خود را بیمه کند. بر طبق قوانین بیمه کارفرما با پرداخت حق بیمه، مشمول پوشش های سازمان بیمه تامین اجتماعی می شوند. احتمالا کسانی که تا کنون با این نوع بیمه مواجه نشده اند حتما سوالاتی برای آن ها پیش آمده که بیمه کارفرما چیست؟ چه مزیت هایی دارد؟ مبلغ حق بیمه برای بیمه کارفرمایان چقدر است؟ در این مطلب از سایت کاوش فردا به این سوالات پاسخ خواهیم داد. با ما همراه باشید.
مطالعه بیشتر: آشنایی با امکانات نرم افزار حسابداری بیمه
مقدمه
سازمان تامین اجتماعی با هدف ایجاد رفاه برای کارگران، کارمندان، مزد بگیران و کارفرمایان راه اندازی شده است و با بیمه کردن همگانی به مردم خدمت کرده و تعهداتی را در قبال بیمه شدگان دارد. کارفرما در هر سازمانی باید کارمندان و کارگران خود را در زمان فعالیتشان بیمه کند و در صورت عدم پرداخت یا پرداخت دیر هنگام توسط کارفرما، کارفرما مشمول پرداخت هزینه و جریمه نقدی خواهد شد. کارفرما برای استفاده از خدمات سازمان تامین اجتماعی برای خود می تواند با سازمان قراردادی عقد کند تا در دوران بازنشستگی از این خدمات بهره مند شود.
بیمه کارفرما چیست؟
قبل از اینکه به تعریف بیمه کارفرما بپردازیم بهتر است بدانید که سه پایه اصلی سازمان چیست. پایه اصلی اول بیمه گر است که همان سازمان تامین اجتماعی می باشد. پایه دوم بیمه شده که همان کارگر و کارفرما است. در نهایت پایه سوم تعهدات و وظایف سازمان تامین اجتماعی است که شامل تامین حمایت از کارگر و کارفرما است. تامین حمایت از کارگر و کارفرما به معنای خدماتی است که سازمان برای این افراد ارائه می دهد.
این خدمات عبارتند از تعهدات مالی و پزشکی و حقوق بازنشستگی، از کارافتادگی و... است. کارفرما طبق ماده 39 قانون تامین اجتماعی موظف است برای کارگران و کارمندانی که در سازمان تحت مدیریت او کار می کنند حق بیمه پرداخت کند که میزان آن 30 درصد حقوق کارکنان است از این میزان 7 درصد سهم کارگر و 23 درصد مابقی سهم کارفرما است. موقعی که کارفرمایان به دوران بازنشستگی می رسند نیازمند حقوقی هستند که برای کارفرمایان نیز ضروری است. از این رو سازمان قوانینی را برای استفاده کارفرمایان از خدمات سازمان در نظر گرفته است.
تعهدات و خدمات سازمان تامین اجتماعی
در بالا به تعریف بیمه کارفرما اشاره شد اما خدماتی که برای سازمان تعریف شده بر طبق سازمان بینالمللی کار و تامین اجتماعی تعیین شده است. خدمات و تعهدات این سازمان در برابر کارمندان و کارگران و کارفرمایان تحت پوشش عبارتند از:
- پرداخت حقوق بازنشستگی
- پرداخت حقوق از کار افتادگی
- پرداخت حقوق بازماندگان
- پرداخت حقوق بیکاری
- جبران دستمزد روزهای بیماری
- جبران دستمزد روزهای بارداری
- پرداخت هزینه وسایل کمک پزشکی
- پرداخت کمک هزینه ازدواج
- پرداخت کمک هزینه کفن و دفن
- شرایط سنی کارفرما
- حداکثر سن کارفرما برای این حق 55 سال و حداقل سن آن 18 سال است.
مطالعه بیشتر: بیمه بیکاری و شرایط دریافت آن چیست ؟
چه مواردی شامل پرداختی حق بیمه نیست؟
همان طور که در بالا اشاره کردیم با پرداخت حق بیمه کارفرما و کارگر می توان از پوشش های بیمه ای بهره برد اما در زیر به برخی موارد اشاره شده که تحت پوشش بیمه قرار نمی گیرند که عبارتند از:
- عیدی
- هزینه هایی که برای سفر و ماموریت مشخص شده است
- بازخرید ایام مرخصی
- میزان پاداشی که به نهضت سوادآموزی اختصاص داده می شود
- حق التضمین
- هزینه هایی که برای کمک خرید احتیاجات منزل در صورت بیماری اختصاص داده می شوند.
حق بیمه کارفرما چقدر می باشد؟
در سازمان تامین اجتماعی قوانین و حقوق بیمه کارفرما با قوانین حقوق کارگان حدودا یکسان است و فقط در چند مورد تفاوت هایی وجود دارد. میزان نرخ بیمه کارفرما همانند بیمه کارگران 27 درصد است و این حق نباید کمتر از حداقل دستمزد و بیشتر از حداکثر دستمزد کارمندان و کارگران آن سازمان باشد. تنها تفاوتی بین کارفرما و کارگر این است که کارفرما بیمه بیکاری ندارد و این مورد فقط شامل کارگران و کارمندان می شود.
مزیت داشتن حق بیمه
در این بخش هدف استاندارد های حسابداری و حسابرسی را شرح داده ایم. این هدف ها عبارتند از:
- امکان دریافت بیمه بیکاری برای افراد
- امکان دریافت بیمه درمانی حوادث و دستمزد دوران بیکاری
- امکان دریافت کمک هزینه در ایام بارداری برای بانوان
- امکان دریافت کمک هزینه ازدواج
- امکان دریافت کمک هزینه در خرید سمعک، عینک، پروتز، ویلچر و...
- دریافت مستمری مربوط به از کار افتادگی و بازنشستگی
چگونگی محاسبه نرخ بیمه برای کارفرمایان
حق بیمه کارفرما با توجه به میزان سابقه کار کارفرما به دو صورت محاسبه میشود.
- اگر سابقه کار کارفرما بیشتر از 10 سال باشد نرخ حق بیمه بر طبق میانگین دستمزد کارفرما در سال آخر کاری او حساب میشود.
- اگر سابقه کار کارفرما کمتر از 10 سال باشد نرخ حق بیمه براساس میانگین حداقل و حداکثر پرداخت دستمزد کارفرما محاسبه می شود.
همچنین دانستن این نکته ضروری است که اگر کارفرما دستمزد نامعلوم و مقطوعی داشته باشد، میزان بیمه او نباید بیشتر از حداکثر و حداقل میزان دستمزدش باشد.
اجباری نبودن حق بیمه کارفرمایان یکی از تفاوت های بسیار مهم کارفرما با سایر کارکنان است و در صورت عدم پرداخت آن، کارفرما شامل جریمه نمی شود. این پرداخت توسط کارفرما تا 3 ماه مهلت دارد.
مراحل ارسال لیست بیمه کارفرما
تنظیم و ارسال این لیست به همراه لیست کارگران و دیگر اعضای شرکت به صورت اینترنتی و دستی انجام می شود. لیست اسامی کارفرما و کارمندان باید با جزئیات لازم به سامانه تامین اجتماعی ارسال شود.
مزایا و معایب حق بیمه کارفرما
یکی از مزیت های بیمه کارفرما نسبت به بیمه اجباری تامین اجتماعی کارکنان اجباری نبودن حق بیمه میباشد. بدین صورت که اگر کارفرما حق بیمه خود را پرداخت نکند شامل پرداخت جریمه نخواهد شد. چرا که بیمه کارفرمایان و پرداخت آن به صورت اختیاری است. کارفرما برای پرداخت حق بیمه خود به مدت سه ماه فرصت دارد. از معایب آن می توان به عدم استفاده از بیمه بیکاری دانست. اما بسیاری از افراد معتقدند این پوشش برای کارفرما بهتر است و آن را یک امتیاز می دانند چرا که در پایان قرارداد بر حقوق بازنشستگی تاثیر نمی گذارد.
مطالعه بیشتر: آشنایی با قوانین بیمه در حسابداری
نرم افزار حسابداری بیمه
هر حسابداری باید با نحوه کارکردن با نرم افزار حسابداری بیمه را بلد باشد. حسابدار شرکت ها و سازمان ها باید به اسناد کارفرما و اسناد مالی کارگاه ها که با حساب های هزینه ای مرتبط هستند رسیدگی و مورد بررسی قرار دهد تا از پرداخت حق بیمه توسط کارفرما اطمینان خاطر پیدا کند. ارسال لیست بیمه هر ماه باید در موعد مقرر انجام شود و اگر در ارسال آن تاخیری به وجود آید و یا ارسال نشود کارفرما متعاقبا جریمه خواهد شد.
امروزه با توجه به امکاناتی که در حال پیشرفت است این کار خیلی سریع تر و راحت تر از طریق سایت های اینترنتی و نرم افزارهای بیمه قابل انجام است. با استفاده از نرم افزار حسابداری بیمه می توان در سریع ترین زمان ممکن لیست بیمه کارکنان را به سازمان تامین اجتماعی ارسال کرد.
مطالعه بیشتر: آشنایی با انواع و امکانات نرم افزارهای حسابداری کاوش
سخن پایانی
مهم ترین دلیل نیاز افراد به انواع بیمه استفاده از خدمات درمانی مختلف و کسب مستمری های دوره بازنشستگی و یا بیماری و از کارافتادگی است. برای داشتن آینده کاری تضمین شده و بهره مند شدن از حقوق بازنشستگی و سایر مزایای بیمه ثبت نام در سازمان بیمه بسیار مهم و حائز اهمیت است. کارفرماها هم می توانند همانند دیگر نیروهای شاغل در کشور از بیمههای اختصاصی متناسب با شرایط خود بهره ببرند و همچنین با ارائه مدارک و اسناد لازم، برای اخذ بیمه در سازمان تامین اجتماعی کشور ثبت نام کنند و از مزایای این بیمه بهرهمند شوند. به طور کلی تمام افراد باید نسبت به موضوع بیمه اهمیت دهند. چرا که بی مسئولیتی برخی از کارفرمایان سبب می شود تا برخی از کارگران از این مزایا بهرهمند نشوند.