مقدمه:
حسابداری و محاسبات مالی در زندگی روزمره انسان ها نقش مهمی را ایفا میکند و لزوم آموزش و یادگیری آن از مهمترین مسائل در جامعه امروزی به شمار می رود. حسابداران همواره باید بکوشند که با جدیدترین و بروزترین متدهای نرم افزارهای حسابداری آشنایی کامل داشته باشند. در این مقاله در مورد یکی از مبحث های مهم در حسابداری، یعنی مفروضات حسابداری می پردازیم.
مفروضات حسابداری روش طبقهبندی و گزارش دهی مالی را روشن میسازند از این رو نقش بسیار مهمی در حسابداری ایفا میکند.
مفروضات حسابداری چیست؟
مفروضات حسابداری یکی از مبحث های مهم در نرم افزار حسابداری بشمار میرود از این رو که مفروضات حسابداری به فرضهای اولیهای گفته میشود که اصول حسابداری، استانداردهای حسابداری و روشهای حسابداری را شکل میدهند. مفروضات حسابداری دارای فرضهای متعددی است که هرکدام در حسابداری از مبانی نظری استانداردهای حسابداری به حساب میآیند.
انواع مفروضات حسابداری:
همانطور که در توضیح مفروضات حسابداری در متن بالا به آن اشاره شد، مفروضات حسابداری روش طبقهبندی و گزارش دهی مالی را روشن میسازند که از مهمترین این مفروضات میتواند به موارد زیر اشاره کرد:
- فرض تفکیک موجودیت اقتصادی
- فرض دوره مالی
- فرض تفکیک شخصیت
- فرض واحد اندازهگیری
- فرض تداوم فعالیت
فرض تفکیک موجودیت اقتصادی:
در فرض تفکیک موجودیت اقتصادی به این صورت عمل میشود که فعالیت های تجاری و اقتصادی شرکت که در قالب یه مشارکت انجام میشود، از فعالیت های اقتصادی مشارکت کنندگان به صورت جدا در نظر گرفته میشود و این مشارکت و فعالیت خود به عنوان یک موجودیت اقتصادی مستقل در نظر گرفته میشود.
فرض دوره مالی چیست:
فرض دوره مالی به این صورت تعریف میشود که نتایج واقعی عملیات یک واحد تجاری را تنها در زمان خاتمه عملیات آن واحد میتوان تعیین کرد. با توجه به اینکه، بستانکاران، اشخاص ذینفع و اعتبار دهندگان نمیتوانند تا تاریخ انحلال، از نتایج آن بیخبر باشند. از این رو عمر واحد تجاری به دورههای زمانی مساوی تقسیم بندی میشود که هر دوره را اصطلاحاً دوره حسابداری میگویند. دوره مالی ممکن است سهماهه، ششماهه یا یکساله باشد. هر دوره مالی را که دوازده ماه طول بکشد اصطلاحاً سال مالی گویند.
به بیان ساده تر برای امکانپذیر شدن تهیه گزارشها مالی، عملکرد پیوسته یک موجودیت اقتصادی را به دورههای زمانی مساوی تقسیم میکنند تا قابلیت مقایسه گزارشها به وجود آید.
فرض تفکیک شخصیت:
فرض تفکیک شخصیت در مفروضات حسابداری یکی از اساسیترین و مهمترین مفروضات حسابداری است. زیرا این فرض به هر واحد اقتصادی جدا از اینکه دارای شخصیت حقوقی یا حقیقی باشد، به عنوان یک واحد مستقل از مالک یا مالکان آن و نیز جدا از موسسات دیگر نگاه میکند. با این فرض هر مؤسسه یک شخصیت حقوقی مستقل فرض میشود که میتواند دارایی بدست بیاورد، بدهی و هزینه تعهد و درآمد نیز کسب کند. بر مبنای این فرض، مطالبات و دیون شخصی صاحبان واحد تجاری به اشخاص ثالث، جزء منابع تعهدات واحد تجاری محسوب نمیشود.

فرض واحد اندازهگیری:
فرض واحد اندازه گیری به این صورت این است که برای اندازهگیری هر ویژگی یا کیفیتی، در نگاه اول به یک مقیاس اندازهگیری نیاز است. مثلاً واحد اندازهگیری طول متر، وزن کیلوگرم، انسان نفر، زلزله ریشتر و… است. در حسابداری نیز «پول» به عنوان واحد اندازهگیری مبادلات فرض شده است. به این صورت که در حسابداری پول واحد کمی کلیه رویدادهای مالی بحساب میآید. در نتیجه تمام مقادیر از مرحله ثبت باید به واحد پولی تبدیل شود که معمولاً ارز رایج کشور میباشد که در ایران ارز رایج ریال است. کلیه مبادلاتی که توسط حسابداران در دفاتر یا صورتهای مالی ثبت میشود، معرف حجم یا مقدار نیست بلکه تنها بهای آنها را نشان میدهند.
فرض تداوم فعالیت:
فرض تداوم فعالیت بر این اصل استوار است که در حسابداری فرض بر این است که هر واحد اقتصادی برای یک مدت طولانی و قابل پیشبینی به فعالیت خود ادامه خواهد داد که براساس این فرض تمامی دارایی ها و بدهی ها به دو دسته جاری و بلندمدت تقسیم میشوند مگر اینکه شواهد محکم و مشخصی بر خلاف این فرض موجود باشد.
مفروضات حسابداری در نرم افزار حسابداری:
نرم افزارهای حسابداری امروزه جای خود را در شرکت ها و حتی اشخاص حقیقی پیدا کرده اند و می توان گفت تمامی شرکت ها از نرم افزار حسابداری برای مدیریت کسب و کار خود استفاده میکنند از این رو استفاده از نرم افزار حسابداری استاندارد اهمیت ویژه ای پیدا میکند. نرم افزارهای حسابداری استاندارد باید دارای کدینگ استاندارد حسابداری بوده و تمامی قوانین و استاندارد های حسابداری را بدرستی پیاده سازی کنند.
همانطور که در متن به آن اشاره شد از مسائل مهم در حسابداری مفروضات حسابداری است که به نوعی روابط را در بحث برنامه نویسی حسابداری بیان میکنند و درست و دقیق بودن این کدها تاثیر محوری در عملکرد نرم افزار حسابداری دارد و در نتیجه به گزارش های مالی و میزان سود و زیان کسب و کار وابسته است.
از دیگر مسائل مهم در نرم افزار حسابداری، بروز بودن نرم افزار است که باید مطابق با آخرین قوانین و مقررات حسابداری باشد از این رو پیشنهاد میشود حتما از نرم افزار حسابداری استاندارد و بروز استفاده شود.
در پایان امیدواریم که این مقاله مفید واقع شده باشد. برای آگاهی بیشتر در ارتباط با امکانات نرم افزارهای حسابداری و مدیریتی مختص مشاغل، می توانید با کارشناسان فروش شرکت نرم افزاری کاوش، وارد صفحه تماس شوید.