نحوه محاسبه ارزش ذاتی سهام در بورس

نحوه محاسبه ارزش ذاتی سهام در بورس

ارزش سهام چقدر است؟ شما به سادگی می توانید با قیمت فعلی سهام پیش بروید. اما هوس های بازار می تواند بر این قیمت تاثیر بگذارد. تعیین ارزش ذاتی سهام جایگزین دیگری است. ارزش واقعی یک سهم با ارزش ذاتی آن تعیین می شود. این موضوع به ارزش واقعی یک سهام (یا هر دارایی، برای آن موضوع) اشاره دارد، صرف نظر از اینکه برخی سرمایه گذاران معتقدند ارزش آن به طور قابل توجهی بیشتر یا کمتر است. با کمک ارزش ذاتی می توانید در جهت جست و جوی بهترین قیمت ها در بازار استفاده کنید. اما نکات مهم درباره سهام در حال عرضه در بورس، آگاهی و نحوه محاسبه ارزش ذاتی سهام چیست؟ با ما همراه باشید.

مطالعه بیشتر: آشنایی با امکانات نرم افزار سهام کاوش

ارزش ذاتی سهام چیست؟

ارزش ذاتی سهام چیست

ارزش ذاتی یک سهام نشان دهنده ارزش واقعی آن است و بر اساس سود پولی که انتظار دارید در آینده از آن دریافت کنید محاسبه می شود. به عبارتی دیگر حداکثر ارزشی که می توانید دارایی را با آن بخرید، بدون اینکه در آینده هنگام فروش آن ضرر کنید. درست است که تحلیل تکنیکال به شما کمک می‌کند پیش‌بینی کنید که قیمت سهام چگونه حرکت می‌کند و چه سطوح قیمتی ممکن است لمس شود. با این حال، قیمت همچنان بسیار نزدیک به ارزش ذاتی سهام است. بنابراین، تحلیل تکنیکال تنها به تعیین جهت و میزان حرکت قیمت سهام کمک می کند. به طور کلی ارزش ذاتی یک سهام کل مبلغی است که ممکن است در آینده از آن به دست آورید.

مطالعه بیشتر: تحلیل تکنیکال در بورس چیست؟ 

دلیل اهمیت بالای ارزش ذاتی سهام چیست؟

ر هر فعالیتی، پیش‌بینی همراه با تجزیه و تحلیل برای دستیابی به اهداف و تصمیم‌گیری برای آینده مؤثر است. بازار سرمایه نیز از این قاعده مستثنی نیست و هر روشی که در نهایت به پیش بینی دقیق تری از قیمت آتی سهام منجر شود، قابل اعتمادتر خواهد بود. استفاده از ارزش ذاتی سهام یکی از روش های پیش بینی قیمت سهم در آینده است.
به طور کلی هر سهم در بازار سرمایه با توجه به شرایط مختلف بازار خرید و فروش می شود. قیمت سهام به عوامل مختلفی بستگی دارد و با توجه به آن عوامل تغییر می کند. اما مهم ترین نکته این است که تغییرات قیمت سهام در نهایت به سمت ارزش ذاتی آن حرکت می کند.
حرکت نهایی قیمت سهم به سمت ارزش ذاتی آن نشان دهنده اهمیت فراوان ارزش ذاتی سهم است. در نهایت، اگر شخصی بخواهد ارزش ذاتی سهام را محاسبه کند، باید با فرمول ارزش واقعی سهام، سود تقسیمی ورد انتظار هر سهم، نرخ رشد مورد انتظار سود و غیره آشنا باشد.

مطالعه بیشتر:  تحلیل بنیادی در بورس چیست؟

چرا قیمت سهام با ارزش ذاتی سهام تفاوت دارد؟

تفاوت قیمت سهام با ارزش ذاتی سهام

در مورد برآورد جریانات نقدی آتی از یک سهام، ابهاماتی وجود دارد. هر سهامدار با توجه به درک و مفروضات خود آن ها را برآورد می کند. هر سهامدار با توجه به درک و مفروضات خود آن ها را برآورد می کند. از سوی دیگر، رویدادهای بعدی در دنیای واقعیت و بازار، روند قیمت سهام را بر اساس سودآوری واقعی تعیین می کند.

در صورتی که اگر فضای خوب بر بازار سرمایه حاکم باشد ارزش جاری بالاتر از ارزش ذاتی سهم می شود، اما اگر فضای بدی حاکم باشد معمولا حدس و گمان ‌ها از واقعیت که بعدها رخ می دهد، احتیاط آمیزتر خواهد بود. به عبارتی دیگر هر سهامدار و تحلیلگر سهام، جریان های نقدی آتی یک شرکت را با توجه به مفروضات و سطح درک خود برآورد و محاسبه می کند.

از سوی دیگر، ابهاماتی در مورد برآورد جریانات نقدی آتی هر شرکت وجود دارد. در حالی که تعیین روند قیمت سهام بر اساس سودآوری واقعی شرکت است. در نتیجه به دلایل ذکر شده قیمت سهم با ارزش ذاتی سهم متفاوت خواهد بود.

مطالعه بیشتر: تفاوت سهام بنیادی با سهام غیربنیادی در چیست؟


فرمول محاسبه ارزش واقعی سهام

فرمول ها و روش های مختلفی برای محاسبه ارزش ذاتی سهام وجود دارد. در ادامه فرمول محاسبه ارزش ذاتی سهام به روش گوردون معروف به مدل گوردون شرح داده شده است.

فرمول محاسبه ارزش واقعی سهام

پارامترهای فرمول بالا به شرح زیر است:

V: ارزش ذاتی سهام

D: سود تقسیمی مورد انتظار هر سهم

K: بازده مورد انتظار سرمایه گذار

G: نرخ رشد مورد انتظار سود تقسیمی

در مدل گوردون ارزش ذاتی سهام بر مبنای سود تقسیمی پیش بینی شده با نرخ ثابت محاسبه می‌ شود.

مطالعه بیشتر: تحلیل مالی چیست؟

مزایا نرم افزار محاسبه ارزش ذاتی سهام

سرمایه گذاران در بازار سهام، از ابزارهای مختلفی برای مدیریت منابع مالی خود و محاسبه سود و زیان حاصل از خرید یا فروش یک سهم استفاده می کنند.

  • محاسبه دقیق ارزش ذاتی سهم
  • محاسبه دقیق و صحیح میزان سود یا زیان سهم خریداری شده
  • ارائه و اعلام مناسب ترین نقطه وضعیت خرید یا فروش سهم


چگونه ارزش ذاتی سهام شناسایی می شود؟

شناسایی ارزش ذاتی سهام

برای اینکه بتوان ارزش ذاتی سهام یک شرکت را تشخیص دهید، باید ارزش دارایی‌های آن شرکت را مشخص کنید.

سه روش اصلی برای این کار وجود دارد که عبارتند از:

  • رویکرد ترازنامه‌ای
  • رویکرد نسبی
  • رویکرد تنزیلی

نکته ای که باید در نظر داشته باشید این است که هر کدام از روش‌های بالا با توجه به ماهیت فعالیت شرکت، مفروضات و هدف ارزش‌گذاری خاص خود را دارند. علاوه بر این؛ فرض اصلی در رویکردهای تنزیلی و نسبی، اصل تداوم فعالیت شرکت خواهد بود.

مطالعه بیشتر: آشنایی با فرابورس به زبان ساده


1. رویکرد ترازنامه‌ای

از رویکرد ترازنامه ای جهت شناسایی ارزش ذاتی شرکت‌ های سرمایه‌گذاری استفاده می‌شود. در این روش برای محاسبه ارزش دارایی‌ های شرکت، ارزش خالص دارایی یا NAV یک شرکت سرمایه‌گذاری را محاسبه می‌کنند.

NAV معیاری برای تعیین ارزش دارایی‌های یک شرکت است که در آن سود به دست آمده بعد از تاریخ ترازنامه، ذخیره کاهش ارزش دارایی‌ها، ارزش افزوده پرتفوی بورسی، ارزش افزوده پرتفوی غیر بورسی و حقوق صاحبان سهام با هم جمع شده و بر تعداد سهام شرکت تقسیم می‌شوند.
پس می توان این گونه نتیجه گیری کرد که در این روش تنها ترازنامه اهمیت دارد و با صورت سود و زیان شرکت کاری نداریم.


2. رویکرد نسبی

از این روش برای شرکت‌های تولیدی که ثبات لازم را در آینده دارند، استفاده می‌شود. در رویکرد نسبی، ارزش واقعی بر‌اساس ارزیابی شرکت‌ های مشابه صورت می ‌گیرد. یکی از بهترین روش‌ ها در این رویکرد، استفاده از نسبت P/E می باشد.

در روش رویکرد نسبی جهت ارزش‌گذاری باید چند شرکت مشابه از نظر نرخ رشد، ریسک و... مورد بررسی قرار گیرند. برای درک این موضوع مثال زیر را ارائه داده ایم:

مثال: چند شرکت مختلف از یک صنعت واحد که از نظر ثبات سود‌آوری، ریسک، نرخ رشد و... شرایط مشابهی دارند را در نظر بگیرید. در این روش اگر نسبت P/E یک شرکت در مقایسه با P/E میانگین شرکت‌های مشابه آن صنعت پایین‌تر باشد، بدین معنی است که سهام آن شرکت زیر قیمت و کمتر از ارزش واقعی معامله می‌شود و جای رشد دارد. البته باید بگوییم که P/E تنها گزینه موجود برای مقایسه در رویکرد نسبی نیست، اما به طور کلی این نسبت در شرکت ‌های تولیدی که از ثبات عملکرد برخوردارند، کارایی بالایی دارد.


3. رویکرد تنزیلی

در روش رویکرد تنزیلی؛ ارزش ذاتی یک شرکت بر طبق جریان های نقدی آتی آن شرکت محاسبه می شود. به همین علت از میان روش های ارزش گذاری موجود، رویکرد تنزیلی دقیق ترین و بهترین روش ارزیابی محسوب می شود. در اینروش جریان های نقدی آتی شرکت بر طبق نرخ معین تنزیل شده و ارزش شرکت در مرحله فعلی محاسبه می شود.


و در آخر...

در این مقاله درباره مفهوم ارزش ذاتی سهام، نحوه محاسبه و راه‌حل‌هایی برای تشخیص آن صحبت بحث کردیم که شما می‌توانید با به‌کارگیری نکات ذکر شده، سرمایه‌گذاری موفقی داشته باشید. توصیه ما به شما این است که همواره قبل از اقدام به سرمایه‌گذاری و خرید سهام در بازار، بهتر است که درباره ارزش ذاتی آن تحقیق کنید. هر چند که نمی‌توان با قطعیت در مورد آینده یک سهم صحبت کرد، اما تحلیلگران بنیادی معمولا با کمک نرم افزارهای سهام، ارزش واقعی سهام را از بررسی صورت ‌های مالی و تجزیه و تحلیل آن‌ ها شناسایی می کنند.

نظرات

0 نظر ارسال نظر