8 خطر مشارکت در ساخت و ساز

8 خطر مشارکت در ساخت و ساز

خطرات مشارکت در ساخت و ساز چیست؟ امروزه مشارکت در ساخت و ساز به شدت گسترش یافته است و بسیاری از فعالان در صنعت ساخت و ساز، تمایل دارند تا قرارداد مشارکتی در ساخت را برقرار کنند. برای افرادی که قصد فروش خانه قدیمی یا کلنگی خود را دارند، مشارکت در ساخت و ساز ممکن است بهترین گزینه باشد؛ چرا که با همکاری با یک سازنده معتبر و مورد اعتماد، می‌توانند منتظر سود قابل توجهی داشته باشند.

در این مقاله به اطلاعاتی درباره تعریف و خطرات مشارکت در ساخت و ساز که ممکن است برای دو طرف قرارداد رخ دهد و راه های قانونی و نکاتی که باید هنگام تنظیم قرارداد به آن توجه کنید پرداخته ایم.

مطالعه بیشتر: آشنایی با امکانات نرم افزار حسابداری کاوش


در چه مواردی گزینه مشارکت در ساخت را می توان انتخاب کرد؟

خطرات مشارکت در ساخت

قبل از اینکه خطرات مشارکت در ساخت را اشاره کنیم برای درک بهتر ابتدا به توضیح مواردی که می توان مشارکت داشت پرداخته ایم. در بیشتر مواردی که مالک توانایی سرمایه گذاری و دریافت وام بانکی را نداشته باشد از طریق قرارداد مشارکت در ساخت اقدام به ساخت ملک مورد نظر خود می کند.

از دلایلی که مالکان برای ساخت ملک خود از طریق قرارداد مشارکتی اقدام می کنند، می توان به نداشتن فن و تخصص لازم برای ساخت و ساز اشاره کرد. به علاوه، با انجام این کار، مالکان می توانند به جای یک واحد، صاحب چند واحد آپارتمانی دیگر نیز شوند.

با توجه به پیچیدگی های حقوقی، فنی و خطرات مشارکت در ساخت و ساز، قبل از شروع به اقدام در این زمینه، باید اطلاعات خود را به روز کرده و با دقت بالا به کار بپردازید. با کسب اطلاعات بیشتر، علاوه بر به دست آوردن سود بیشتر، می توانید از خطاها و مشکلات مرتبط با مشارکت در ساخت و ساز کاسته و آن‌ها را به حداقل برسانید.

مطالعه بیشتر: مزایا مشارکت در ساخت چیست؟


قرارداد مشارکت در ساخت و ساز چیست؟

قرارداد مشارکت در ساخت و ساز

قرارداد مشارکت در ساخت و ساز به معنای قراردادی است که در آن یکی از طرفین، ملک قدیمی یا کلنگی یا زمین خود را به یک سازنده واگذار می‌کند تا سازنده با هزینه خودش بر طبق قرارداد یک واحد آپارتمان را ساخته و طرفین قرارداد در آپارتمان‌های ساخته شده به عنوان شریکین مشارکت کنند.

مطالعه بیشتر: آشنایی با انواع قراردادهای پیمانکاری


آیا قرارداد مشارکت در ساخت و ساز یک سند رسمی محسوب می‌شود؟

سند رسمی است که از طریق یکی از مراجع زیر تهیه شده باشد:

  • دفتر اسناد رسمی
  • دفاتر ثبت اسناد
  • مامورین دولتی و حکومتی

در حالی که سند عادی، سندی است که تشریفات بالا برای تهیه آن انجام نشده باشد.

مطالعه بیشتر: انواع پیمانکار ساختمان


تفاوت‌ سند عادی و رسمی در چیست؟

قدرت اجرایی سند رسمی نسبت به سند عادی بیشتر است. تاریخ سند رسمی برای هر دو طرف از لحاظ اصحاب دعوی و اشخاص ثالث اعتبار دارد اما برای اشخاص ثالث این تاریخ موثر نخواهد بود.

در صورتی که سند اصلی گم شود، امکان تهیه رونوشت از آن سند وجود دارد. اما در صورت گم شدن یک سند غیررسمی، استفاده از رونوشت آن امکان پذیر نیست. در اسناد رسمی اگر به واسطه طرفین تنظیم شده و توسط ورثه و جانشینان قانونی آن ها نگهداری می شوند، دارای اعتبار است.

مطالعه بیشتر: حسابداری پیمانکاری چیست؟


خطرات مشارکت در ساخت چیست؟

خطرات مشارکت در ساخت

1-عدم انجام تعهدات

یکی از خطرات مشارکت در ساخت که از ترس های مالکین و سازندگان هم می باشد عدم انجام تعهدات توسط طرف مقابل است. در این موارد طرفین به تعهدات خود عمل نکرده و در زمان مقرر پروژه تحویل داده نشده است. بندهایی در قرار داد که تعیین کننده جریمه برای تاخیر غیرمجاز و محدودیت ‌هایی برای تاخیر مجاز می باشد، می‌توانند به شما کمک کنند تا به مراتب از برخورد با این چالش مصون بمانید.


2-پیش فروش ملک توسط سازنده

اگر قرارداد حرفه‌ای و کاملی منعقد نشود و عوامل بازدارنده در خصوص پیش‌فروش واحدها برای سازنده تعیین نشود، ممکن است در ادامه خطرات مشارکت در ساخت و ساز پروژه پیش آید. پیش‌فروش ملک ممکن است باعث مشکلاتی برای مالکان شود، از جمله بی‌انگیزه شدن سازنده نسبت به ادامه کار و کاهش حساسیت او نسبت به پروژه. دلیل این اتفاق این است که سازنده با بهبود پروژه و بهبود شرایط آن سودی نخواهد کرد. در این شرایط، هر هزینه اضافی برای سازنده به عنوان ضرر محسوب می‌شود.


3-لیست متریال حرفه‌ای؛ مانع اختلاف در طول پروژه

یکی از خطرات مشارکت در ساخت و ساز این است که لیست متریال را در نظر نگیریم. همیشه باید برای متریال جایگزینی وجود داشته باشد. اگر جایگزینی برای آن ها انتخاب نشود در صورت موجود نبودن سازنده از جنس بی کیفیتی استفاده خواهد کرد.


4-ساخت ملک برخلاف نقشه‌ها

یکی دیگر از خطرات مشارکت در ساخت و ساز، عدم نظارت بر مراحل اجرا است. این احتمال وجود دارد که سازنده طبق نقشه پیش نرود. شما باید از تغییرات رخ داده شده مطلع باشید چرا که این تغییرات تخلف است. نظارت بر اجرای پروژه موجب افزایش کیفیت کار می شود و همچنین از ضرر و زیان احتمالی جلوگیری می شود.


5-واگذاری قرارداد به اشخاص ثالث

در قرارداد مشارکت حتما باید ذکر گردد که سازنده قرارداد را به شخص سومی واگذار نکند. این مورد یکی از خطرات مشارکت در ساخت و ساز می باشد که کیفیت کار و پاسخگویی سازنده را تحت تاثیر قرار می دهد. نکته مهمی که باید در نظر داشت این مورد است که حتما در قرارداد ذکر شود تا سازنده نتواند کار را به فرد دیگری واگذار کند.


6-نواقص اجرایی و استفاده از مصالح نامرغوب

یکی از خطرات مشارکت در ساخت، استفاده از مصالح نامرغوب است. این مشکلات در مرحله ساخت اسکلت و سفت‌کاری اتفاق می افتد. زیرا بعد از کار پوشیده شده و قابل بررسی نیست. با داشتن یک لیست متریال دقیق برای سفت کاری و نظارت دقیق، می‌توان این مسئله را برطرف کرد و امکان انتخاب سازندگان مناسب و حرفه‌ای نیز به شما داده می‌شود. در کل، انتخاب سازنده‌ی مناسب می‌تواند شما را از کیفیت کار تا حد زیادی مطمئن کند.


7-عدم رعایت ایمنی و بروز حادثه در کارگاه

مسئول هر حادثه‌ای است که در ساخت و ساز اتفاق بیافتد سازنده آن می باشد. به عبارتی دیگر اگر گود برداری ایمن انجام نشود و ساختمان کناری به داخل پروژه مشارکت ریزش کند، مسئولیت این اتفاق با سازنده خواهد بود. در حالی که این اتفاق بر روی مالک هم تاثیرگذار خواهد بود. در این مثال ممکن است پروژه چندین سال معلق شود و سازنده متضرر می شود. عدم رعایت ایمنی و بروز حادثه در کارگاه یکی از خطرات مشارکت در ساخت است که می‌تواند با نظارت بر روی کار سازنده و انتخاب سازنده با تجربه این چالش را تا حد امکان کاهش داد.


8-نوسانات اقتصادی و ورشکستگی سازنده

در کشور ما به دلیل جهش قیمت‌ها و تورم موجود، یکی از چالش های مشارکت در ساخت ، ورشکستگی سازنده است. ممکن است سازنده یک هزینه‌ای برای ساخت در نظر گرفته باشد ولی با تغییر چند عامل در طول پروژه دیگر توانایی ساخت نداشته باشد. در این حالت شما وارد یک چالش سخت خواهید شد و پروژه با مشکلات زیادی روبه‌رو خواهد شد. برای اینکه این خطر را تا حد امکان کاهش دهید بهتر است قبل از عقد قرارداد سازنده را ارزیابی کنید که توان مدیریت این قبیل تغییرات را داشته باشند.به همین منظور گروه ساختمانی باتیس این خدمت را به مالکین ارائه می‌دهد که سازنده مناسب و ارزیابی شده را به شما معرفی می‌کند تا با این مشکل روبه‌رو نشوید. برای دریافت مشاوره در این حوزه فرم مشاوره را پر کنید یا با ما تماس بگیرید.


بهترین راه برای مشارکت در ساخت با کمترین خطر چیست؟

بهترین راه مشارکت در ساخت

بهترین راه برای کاهش خطرات مشارکت در ساخت انعقاد یک قرارداد کمک گرفتن از کارشناس با تجربه است. ممکن است این موضوع برای مالکین تنها یکبار رخ دهد، اما از نظر مالی و رفاهی، می‌تواند تأثیر زیادی در زندگی آن ها داشته باشد. داشتن یک کارشناس می‌تواند به شما در مسائلی که به مشارکت در ساخت مربوط هستند کمک کرده و از وقوع خسارت و زیان‌های مالکین جلوگیری کند.

نظرات

0 نظر ارسال نظر