مقدمه ای بر ساخت و ساز مقاوم در برابر آتش
اگرچه بسیاری از ساختمان ها در نگاه اول شبیه به هم به نظر می رسند، اما مواد اساسی به شدت در هزینه و دوام هر ساختمان تأثیر می گذارد، به ویژه در شرایط ویژه مانند آتش سوزی. از نظر مقاومت ساختمان در برابر آتش سوزی ،همه ساختمانها به 5 نوع مختلف طبقه بندی می شود و این طبقه بندی ساختمان، اطلاعات مهمی در مورد مقاومت در برابر آتش سوزی را می دهد.
مطالعه بیشتر: آشنایی با امکانات نرم افزارهای حسابداری و مدیریت کاوش
با اینکه پیشرفت علم و تکنولوژی ساخت برخی ساختمانهای مدرن، مستحکم تر و ارزانتر شده است، اما مواد تولید شده مانند الوارهای مهندسی شده و پلاستیک های مصنوعی به خوبی از عهده آتش سوزی برنمی آیند، این امر منجر به فروپاشی سریع ساختار و ایجاد شرایط خطرناک برای آتش نشانان می شود.
مقاوم ترین ساختمان ها ، سازه های نوع 1 ، با بتن و فولاد محافظت شده ساخته می شوند، موادی که قادر به مقاومت در برابر دمای بالا برای مدت طولانی هستند. در مقابل سازه های نوع 5، کمترین مقاومت در برابر آتش را دارند. این ساختمان ها با نام سازه های سبک ساخته شده از مواد قابل احتراق هستند که می توانند به زودی پس از آتش سوزی فرو بریزند.
در این مطلب ما هر پنج نوع ساخت و ساز مقاوم در برابر آتش را پوشش خواهیم داد.
- نوع 1 : مقاوم در برابر آتش
- نوع 2 : غیر قابل احتراق
- نوع 3 : معمولی
- نوع 4 : الوار سنگین
- نوع 5 : چوبی چارچوب دار
پس برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد پنج نوع ساخت و ساز مقاوم در برابر آتش ، با ما در این مطلب همراه باشید.

ساختمان مقاوم در برابر آتش
ساختمان مقاوم در برابر آتش ساختمان های بلند ساخته شده از بتن و فولاد محافظت شده هستند. در دسته بندی ساختمان های مقاوم این نوع ساخت و ساز در رتبه اول جای می گیرند. به طور کلی این ساختمان ها بیش از 23 متر ارتفاع دارند و برای آپارتمان ها و ساختمان های تجاری مورد ساخت و ساز قرار می گیرند. به دلیل مصالح و طراحی این نوع ساختمان ها، در صورت آتش سوزی مقاوم ترین نوع سازه قلمداد می شوند و برای مدت طولانی بدون فروپاشی در برابر درجه حرارت بالا مقاوت می کنند.
وقتی آتش نشانان با ساختمان های نوع 1 روبرو می شوند، هدف اصلی آنها ایمن سازی راه پله ها برای اطمینان از تخلیه ایمن است.
آنچه باید در مورد ساختمان مقاوم در برابر آتش بدانید:
مواد و مصالح:
بتن مسلح و فولاد محافظت شده (فولادی که با پوشش مقاوم در برابر آتش پوشانده شده است) از مصالح اصلی ساختمان هستند.
نقاط قوت:
کلیه مصالح استفاده شده و اصلی ساختمان تا چهار ساعت غیر قابل احتراق هستند، در برابر آتش مقاوم اند و در برابر فروریختن آسیب پذیر نیستند.
نقاط ضعف:
با از بین رفتن روکش های محافظتی، فولاد می تواند به مرور زمان در معرض دید قرار گیرد و زیبایی ساختمان را به چالش بکشد. نکته دیگر این است که به راحتی نمی توان به سقف ها و پنجره ها نفوذ کرد تا در صورت آتش سوزی امکان تهویه فراهم شود.
نکته ویژه:
برخی از ساختمان های نوع 1 دارای سیستم های تهویه مطبوع ویژه و راه پله های تحت فشار هستند که گسترش آتش را کاهش می دهند
به طور کلی، ساختمان های مقاوم در برابر آتش یا همان نوع 1 بسیار مقاوم هستند و در صورت بروز آتش سوزی احتمال ریزش ندارند و یا بسیار کم است.

ساختمان غیر قابل احتراق
ساختمان غیر قابل احتراق ساختمان های جدید با تخته شیب یا دیوارهایی از جنس سیمان مسلح و دارای سقف فلزی هستند. بسیاری از سازه های تجاری جدید یا تازه بازسازی شده - از جمله فروشگاه های "زنجیره ای" و مراکز خرید بزرگ ساختمان های نوع 2 هستند. در حالی که این ساختمان ها به طور کلی دارای سیستم های مهار آتش هستند، اما به دلیل سقف های فلزی که در دماهای بالا خراب می شوند، حتی اگر مستقیماً تحت تأثیر شعله های آتش قرار نگیرند، مستعد ریزش هستند.
هنگامی که آتش نشانان با این ساختمان ها روبرو می شوند، اولویت اصلی آنها تهویه ساختمان به منظور جلوگیری از اتصالات برقی است که موجب افزایش ناگهانی و خطرناک دما می شود.
آنچه باید در مورد ساختمان های نوع 2 بدانید.
مواد و مصالح:
دیوارها ساختاری به سبک تخته شیب هستند یا سیمان تقویت شده هستند که هر دو غیر قابل احتراق هستند. سقف ها معمولاً از بتن فلزی و سبک ساخته می شوند که غیر قابل احتراق هستند، اما ممکن است برخی از مواد قابل احتراق مانند انواع عایق هایی از جنس کف و پلاستیک وجود داشته باشد.
نقاط قوت:
این مواد و مصالح یک تا دو ساعت مقاومت در برابر سوختگی هستند، لبته بسته به نوع مواد استفاده شده دارد.
نقاط ضعف:
بدون تهویه کافی، دما می تواند به سرعت افزایش یابد ، و منجر به سقوط سقف و ساختمان شود.
نکته ویژه:
آتش نشانان غالباً تهویه این ساختمان ها را از طریق استفاده از نورگیرهای سقفی یا درهای رولینگ در قسمت بیرونی ساختمان انجام می دهند.
به طور کلی، ساختمان های غیر قابل احتراق یا نوع 2 شامل بسیاری از مواد غیر قابل احتراق هستند اما به دلیل افزایش خطر سقوط، خطرناک هستند.
جهت دریافت مشاوره و دموی رایگان نرم افزار حسابداری پیمانکاری مدیریت پروژه کاوش درخواست خود را در زیر ثبت کنید.

ساختمان معمولی
ساختمان معمولی به ساختمان های جدید یا قدیمی با دیوارهای غیر قابل احتراق اما سقفی با قاب چوبی گفته می شود.
هر دو نوع ساختمان های جدید و قدیمی - مانند مدارس، مغازه ها و خانه ها - می توانند از ساختار "معمولی" استفاده کنند. ساختمان های نوع 3 از دیوارهای غیر قابل احتراق با سقف های چوبی تشکیل می شوند. اگرچه تمام ساختمان های نوع 3 دارای سقف های چوبی هستند، اما ساختمان های قدیمی دارای سقف هایی با قاب های مرسوم هستند، در حالی که ساختمان های جدید اغلب دارای سیستم سقف سبک هستند. مانند ساختمان های ویلایی و شیب دار. البته مسئله آب و هوا در ساختمان سازی بسیار حائز اهمیت زیرا در مناطق کویری متریال ساخت و ساز با ساختمان های مناطق های جنگلی و بارانی کاملا متفاوت است.
با نزدیک شدن آتش نشانان به ساختمان های نوع 3 ، اولویت آنها تعیین قدیمی یا جدید بودن ساختمان برای تصمیم گیری مناسب در مورد تهویه است.
آنچه در مورد ساختمان های معمولی یا نوع 3 بدانید.
مواد و مصالح
دیوارها ساختاری به سبک تخته شیب هستند یا سیمان تقویت شده هستند که هر دو غیر قابل احتراق هستند. در حالی که سقف ها از چوب ساخته می شوند که ماده ای قابل احتراق است.
نقاط قوت
با ترکیبی از سیمان غیر قابل احتراق و تیرچه های برش خورده، حتی در صورت فرو ریختن سقف ها، دیوارهای خارجی می توانند ایستادگی بالایی داشته باشند.
نقاط ضعف
در بسیاری از ساختمانهای معمولی، اتاق زیر شیروانی دارند یا فضای خالی افقی در سقف وجود دارد که اتاق ها را بهم متصل می کند، این اتاق باعث می شود آتش به سرعت گسترش یابد مگر اینکه سیستم مهار آتش سوزی نصب شده باشد.
نکته ویژه
سیستم سقف مورد استفاده در این نوع ساخت و سازها - به عنوان مثال خرپای سیم بند موازی یا سقف های تابلویی - تعیین می کند که آتش نشان چه نوع برشی برای تهویه مناسب باید ایجاد کند.
به طور کلی، ساختمان های معمولی یا نوع 3 اغلب حاوی موادی هستند که در برابر آتش مقاوم هستند، اما سیستم های سبک سقف می توانند به سرعت بسوزند و تیرچه های ذوب شده به وسیله آتش می توانند موقعیت های خطرناکی را برای آتش نشانان به وجود آورند.

ساختمان الوار سنگین
ساختمان الوار سنگین ساختمان های قدیمی با الوارهای چوبی ضخیم که برای عناصر سازه ای استفاده می شود، ساخته شده اند. بسیاری از ساختمانها قبل از دهه 1960 با استفاده از قطعات بزرگ چوبی به نام الوار ساخته شده اند و این ساختمانها به عنوان ساختمانهای نوع 4 شناخته می شوند. این ساختمان ها به راحتی توسط آتش نشانان شناخته می شوند، این ساختمان ها برجستگی بزرگی از چوب در دیوارها و دهانه های سقف دارند - انبارها ، کارخانه ها و کلیساهای قدیمی اغلب از این نوع ساخت و سازها استفاده می کنند. در سراسر این نوع ساختمان ها، الوارها با استفاده از صفحات فلزی و پیچ و مهره متصل می شوند و یک ساختار مقاوم را تشکیل می دهند.
اگرچه این ساختمان ها از مواد قابل احتراق ساخته شده اند ، اما به دلیل اندازه زیاد چوب، در حین آتش سوزی کاملاً خوب عمل می کنند.
آنچه باید در مورد ساختمانهای الوار سنگین یا نوع 4 بدانید
مواد و مصالح
الوارهای بزرگ چوبی که هم برای دیوارها و هم برای سقف استفاده می شود.
نقاط قوت
بعضی اوقات دیوارهای باربر غیر قابل احتراق هستند و اغلب زهکشی وجود دارد که به آب آتش نشانان اجازه می دهد بدون افزایش وزن و احتمال سقوط ساختمان را ترک کنند.
نقاط ضعف
اتصالات فلزی ممکن است در دمای بالا خراب شود و در مورد کارخانه ها، خطراتی مانند روغن، ماشین آلات یا کالاها می توانند منجر به افزایش سریع شدت آتش سوزی شوند.
نکته ویژه
اگرچه الوارهای بزرگ در آتش به خوبی مقاومت می کنند، اما ساختمانهای قدیمی اغلب با موریانه ها یا تغییرات آب و هوایی آسیب می بینند که خطر سقوط سقف و دیواره ها را افزایش می دهد.
به طور کلی، ساختمان های الوار سنگین یا نوع 4 اگر از فرم خوبی برخوردار باشند، در برابر آتش ایستادگی خوبی دارند، اما قدمت بالای این ساختمان ها مشکلات مهمی را برای آتش نشانان ایجاد می کند.

ساختمان چوبی چارچوب دار
ساختمان چوبی چارچوب دار به بسیاری از ساختمانهای مدرن با قاب های قابل احتراق و سقف های تماما چوبی گفته می شود. بسیاری از خانه های مدرن به دلیل استفاده از مواد قابل احتراق - معمولاً چوب - هم در دیوارها و هم در سقف، در رده نوع 5 طبقه بندی می شوند. برخلاف ساختمان های چوبی الوار سنگین، این سازه های نوع 5 اغلب از چوب سبک ساخته می شوند. گرچه این نوع ساخت ارزان ، کارآمد و از نظر ساختاری مناسب است، اما به هیچ وجه مقاوم در برابر آتش نیست. سازه هایی با این نوع معماری ممکن است ظرف چند دقیقه پس از آتش سوزی فرو ریخته شوند.
تنها مزیتی که آتش نشانان در این سبک از ساختمان دارند سهولت تهویه هوا به دلیل سقف های قاب دار چوبی است اما خطر فروریختن یا روشن شدن آتش بسیار زیاد است.
آنچه باید در مورد ساختمان های چارچوب چوبی یا نوع 5 بدانید.
مواد و مصالح
چوب اصلی ترین متریال تشکیل دهنده ای ساختمان ها است. قالبا دیوارها و سقف ها از چوب یا موادی که ماده اصلی تشکیل دهنده آن چوب است، ساخته شده است.
نقاط قوت
اگر از چوب های ضخیم تر و بزرگتر برای عناصر سازه ای استفاده شود، می تواند به جلوگیری از ریزش ساختمان کمک کند و دیوارهای داخلی اغلب از گسترش آتش به صورت عمودی جلوگیری می کنند.
نقاط ضعف
چوب های ساخته شده به راحتی می سوزند و روش های مدرن ساخت و ساز ساختمان ها را در معرض خطر گسترش سریع آتش سوزی قرار می دهد.
نکته ویژه
دیوار گچی می تواند به محافظت از عناصر ساختاری کمک کند، البته به طور مختصری می تواند مفید باشد، اما بسیاری از مواد دیگر که در این نوع ساخت و ساز رایج است، در صورت بروز آتش سوزی به عنوان سوخت استفاده می شود و به افزایش حجم آتش سوزی کمک می کند.
به طور کلی، ساختمان های نوع 5 دارای ویژگی های ضد آتش کمی هستند، بنابراین در حالی که این نوع سازه انقلابی در صنعت ساختمان ایجاد کرده است، اما مشکلات جدیدی را به آتش نشانان ارائه کرده است.

اهمیت انواع ساخت و ساز
درک انواع ساخت و سازها برای آتش نشانان و هر کس در صنعت ساخت و ساز فعالیت دارد کاملاً ضروری است، اما همه می توانند با کسب اطلاعات بیشتر در مورد پنج نوع ساخت و ساز مقاوم در برابر آتش ، از سازه های اطراف خود اطلاعات زیادی بدست آورند و از آن لذت زیادی ببرند.
کارگران ساختمانی باید درک عمیقی از روش هایی که مواد مختلف و تکنیک های ساختمانی در مقاومت ساختمان در برابر آتش و همچنین زلزله و طوفان کمک می کنند، داشته باشند . همانطور که کارگران باید برای حوادثی که در حین ساخت و ساز اتفاق می افتد آماده باشند، باید درک کنند که چگونه کار آنها به ایمنی ساختمان در آینده کمک می کند.
آتش نشانان باید بتوانند به سرعت انواع مختلف ساخت و ساز را تشخیص دهند تا یک برنامه مناسب برای مهار آتش داشته باشند. درک چگونگی گسترش آتش در ساختمانهای مختلف، آتش نشانان را قادر می سازد تا تصمیمات اساسی در مورد تهویه و آب بگیرند. یک حس عمیق در مورد انواع ساخت و سازها با کمک به آتش نشانان در پیش بینی شرایط خطرناک می تواند جان افراد را نجات می دهد.
پیمانکاران و مهندسان ساخت و ساز می توانند با درک انواع ساخت و ساز و مشاهده ساختمان های موجود در منطقه، نوع پروژه ساختمانی خود را انتخاب کنند و سپس با استفاده از امکانات و ابزارها کار خود را پیش ببرند. یکی از مواردی که برای مدیریت پروژه بسیار حائز اهمیت است، استفاده از نرم افزار حسابداری پیمانکاری مدیریت پروژه است. با استفاد از نرم افزار پیمانکاری مدیریت پروژه ، پیمانکاران می توانند تمامی موارد مربوط به مدیریت پروژه را به آسانی مدیریت کنند.
جهت دریافت مشاوره و دموی رایگان نرم افزار حسابداری پیمانکاری مدیریت پروژه کاوش درخواست خود را در زیر ثبت کنید.
شما می توانید نظرات خودتان را در مورد پنج نوع ساخت و ساز مقاوم در برابر آتش و موارد مرتبط با نرم افزار حسابداری مدیریت پروژه را با ما در میان بگذارید. برای کسب اطلاعات بیشتر در ارتباط با این نرم افزار و سایر نرم افزارهای حسابداری و مدیریتی شرکت کاوش، می توانید با کارشناسان مجرب ما در تماس باشید.
منابع: