حسابداری پیمانکاری چیست سوال بسیاری از افراد فعال در حوزه پیمانکاری است که بعد از گذشت مدت زمانی از شروع فعالیتشان متوجه شده اند بدون حسابداری تمامی امور با مشکل مواجه خواهد شد. امور حسابداری در پیمانکاری بسیار حائز اهمیت هستند چرا که گستره فعالیت پیمانکاران بسیار وسیع است و بدون حسابداری زمام امور از دست پیمانکاران خارج خواهد شد. در این صورت نه تنها از انجام پروژه های مختلف سودی حاصل نمی شود بلکه توان گسترش فعالیت و قبول چند پروژه به صورت همزمان نیز از پیمانکاری که امور خود را بدون حسابداری انجام می دهد گرفته خواهد شد.
در این مقاله به سوال حسابداری پیمانکاری چیست پاسخ خواهیم گفت و به معرفی ابزاری تخصصی برای حسابداری پیمانکاران معرفی خواهیم کرد. این ابزار که حاصل سال ها فعالیت و همکاری میان علوم مختلفی همچون برنامه نویسی، هوش مصنوعی حسابداری و ... است توسط تیم مجموعه نرم افزاری و حسابداری کاوش طراحی و پیاده سازی شده است و امروزه مورد استقبال بسیاری از مشاغل از جمله پیمانکاران قرار گرفته است.
مطالعه بیشتر: آشنایی با امکانات نرم افزار حسابداری پیمانکاری کاوش
مقدمه
پیمانکاری، حرفه ای تخصصی، پر درآمد ، پر طرفدار و البته پر مشغله است. توجه به بخش درآمد افراد زیادی را علاقه مند به این حرفه کرده است، اما متاسفانه عدم تجربه کافی، عدم بهره وری کافی و همچنین عدم استفاده از علم روز دنیا سبب کاهش کیفیت سازه ها و البته کمبود پیمانکار ماهر شده است. بخش قابل توجهی از مشکلات پیمانکاران حاصل بی نظمی و عدم استفاده از علم حسابداری و البته مدیریت نا صحیح امور است که بعد از مطالعه این مقاله راه حل تمامی مشکلات را بدست خواهید آورد.
قوانین حسابداری پیمانکاری چیست
بسیاری در پی یافتن پاسخ سوال قوانین حسابداری پیمانکاری چیست هستند که در پاسخ آن ها باید گفت قوانین حسابداری در پیمانکاری و یا هر حرفه دیگری متفاوت نیست و تمامی مشاغل و حرف موظف به رعایت یک قانون واحد هستند. چیزی که حسابداری پیمانکاری را اندکی متفاوت می کند این است که یک پیمانکار باید حسابداری پروژه های مختلف خود را از هم تفکیک کند و البته باید به صورت لحظه ای در هر مکان و زمان از وضعیت مالی پروژه های خود مطلع باشد. چرا که یک پیمانکار موفق باید توان تصمیم گیری های لحظه ای و حساب شده داشته باشد. این مهم باعث خواهد شد تا هم پروژه از نمودار سوددهی خارج نشود و هم در موعد مقرر با کیفیت مورد نظر به پایان برسد.
مدیریت و حسابداری پیمانکاری
بعد از توضیح قوانین حسابداری پیمانکاری و بیان اهمیت مدیریت امور پیمانکاری، لازم است بیان کنیم که مدیریت و حسابداری پیمانکاری چیست . مدیریت حسابداری پیمانکاری در واقع مدیریت امور مالی یک پروژه پیمانکاری است که در پروژه های بزرگ به عهده حسابدار اعظم پروژه است و در پروژه های نه چندان بزرگ به عهده حسابدار و یا خود شخص پیمانکار است. موضوعی که به آن اشاره شد بیانگر کم اهمیتی حسابداری در پروژه های کوچک نیست بلکه به دلیل حجم کاری بالا در پروژه های بزرگ است. هر چه حجم کاری بیشتر شود بالطبع مدیریت امور توسط یک نفر ساخته نیست و برای انجام آن ها نیاز به فرد یا افراد متخصص بیشتری است.
اهمیت حسابداری پیمانکاری
حسابداری پیمانکاری به عنوان یکی از بخشهای مهم مدیریت پروژهها، در برنامهریزی، اجرا و کنترل هزینه های پروژه، اهمیت فراوانی دارد. هزینههای متغیر و ثابت پروژه در این نوع حسابداری به دقت ثبت و بررسی می شود تا کنترل مالی بهبود یابد. همچنین بهبود عملکرد پروژه امکان پذیر می شود.
حسابداری پیمانکاری در بخش برنامهریزی پروژه از اهمیت بالایی برخوردار است، چرا که با تعیین بودجه و انتظارات مالی، پیمانکار میتواند تصمیمگیری هایی را برای مدت زمان پروژه بهبود بخشد. برای مثال، در صورتی که هزینه های متغیر از بودجه بیشتر باشند، میتوان از روش های کاهش هزینه استفاده کرد تا بودجه تامین شود.
در بخش اجرای پروژه، حسابداری پیمانکاری میتواند به کنترل و تعیین هزینه های مرتبط با تجهیزات و مواد مصرفی کمک کند و در بررسی دقیق هزینه ها نقش داشته باشد. همچنین، با ثبت درست هزینه های ثابت میتوان به بهبود نرخ سودآوری کمک کرد.
در نهایت، در بخش کنترل پروژه، حسابداری پیمانکاری میتواند به بررسی دقیق هزینهها، مقایسه آن ها با بودجه و تعیین میزان پیشرفت پروژه، ارائه گزارشات مالی و اقتصادی دقیق به مدیران و سایر صاحبان پروژه کمک می کند.
به طور خلاصه، حسابداری پیمانکاری در مدیریت پروژه ها اهمیت فراوانی دارد. چرا که اسناد مالی با دقت ثبت می شود و هزینه های متغیر و ثابت پروژه بررسی شده و کنترل مالی بهبود مییابد. همچنین بهبود عملکرد پروژه امکان پذیر میشود و ارائه گزارشات مالی دقیق به مدیران و صاحبان پروژه کمک میکند.
وظایف حسابدار پیمانکاری چیست؟
حسابداری پیمانکاری بخشی از حسابداری مدیریت است که در آن امور مالی و حسابداری پروژههای ساختمانی و عمرانی انجام میشود. حسابداران در این حوزه مسئول ثبت و بررسی هزینهها، مالیاتها، پرداختها و دریافتهای متقابل، مدیریت حسابهای بانکی، تهیه و تنظیم گزارشهای مالی، ارائه توصیههای مالی و برنامههای بودجهای، تشریح هزینههای نوسازی و تعمیرات پس از ساخت و بسیاری از وظایف مرتبط با مدیریت مالی پروژههای ساختمانی و عمرانی هستند.
به علاوه، حسابداران باید از تمامی قوانین مالیاتی و حسابداری آگاه باشند و برای پایبندی به آنها، اطلاعات و مدارک مربوطه را نگهداری کنند. همچنین باید با مشتریان و تامینکنندگان همکاری کرده و در خصوص پرداخت ها و دریافت های متقابل با آن ها ارتباط برقرار کنند. همچنین، حسابداران باید برای حفظ نظم در حسابداری از نرم افزارهای حسابداری مالی و پروژه ای استفاده کنند و از سیستم های حسابداری اطمینان حاصل کنند که اطلاعات مالی پروژه ها به درستی ثبت و نگهداری می شود.
مطالعه بیشتر: تفاوت حسابداری و حسابرسی در چیست؟
روش های حسابداری پیمانکاری
مهم ترین روش های حسابداری پیمانکاری به دو دسته نقسیم بندی می شوند که توضیح هر کدام از آن ها را در ادامه شرح داده ایم. نکته ای که در این مبحث اهمیت دارد و به آن باید توجه کنیم محاسبه درست قیمت ها و هزینه های آن ها می باشد. پرداخت هزینه ها و مخارج توسط هر کارفرما به پیمانکار با در نظر گرفتن روش های حسابداری پیمانکاری انجام می شود.
- حسابداری پیمانکاری درصد پیشرفت کار
- حسابداری پیمانکاری روش کار تکمیل شده
1-حسابداری پیمانکاری درصد پیشرفت کار
پیمانکار، در روش حسابداری پیمانکاری براساس درصد پیشرفت کار موظف است لیست مخارج و هزینه ها را در بازه های زمانی مشخص به کارفرما ارائه دهد. در بازه زمانی مشخص شده درصد مشخصی از کار باید انجام شود. صورت وضعیت پروژه و لیست هزینه ها زمانی به کارفرما تحویل داده می شود که پیشرفت کار و رسیدن آن به درصدهای مشخصی از اتمام پروژه مشخص باشد.
نکته مهم در این روش که باید در نظر داشته باشید این است که سود ناخالص پیمان هم باید در هر دوره مالی به هزینه ها اضافه شود. در روش پیشرفت درصد کار مزیت های زیادی برای طرفین قرار داد دارد. به عنوان مثال مزیت آن برای کارفرما این است که از اتمام پروژه به وسیله پیمانکار مطمئن می شود و کارفرما مجبور به پرداخت یکباره همه هزینه های پروژه نیست. بلکه می تواند هزینه ها را به مرور به پیمانکار پرداخت کند. پیمانکار در این روش ریسک نوسانات بازار ارز و تغییر قیمت ها را کاهش می دهد و سود ناخالص را روی مخارج ماهانه محاسبه می کند.
2-حسابداری پیمانکاری روش کار تکمیل شده
در این روش، درآمد و سود ناخالص پیمان یکباره به کارفرما ارائه و از او دریافت می شود. دریافت هزینه ها می تواند به دو صورت انجام پذیرد. پس از اتمام پروژه و پس از انجام بخش عمده ای از کار. نکته ای که باید در نظر داشته باشید این است که پس از امضای قرارداد مخارج مربوطه محاسبه میشود و با تکمیل آن خاتمه پیدا میکند.
از مزایای این روش می توان اشاره کرد که سود ناخالص پیمان زمانی مشخص می شود که پروژه تمام شده باشد. در حالی که در قراردادهای بلند مدت سود ناخالص پیمان چندین سال در یک سال مالی پرداخت خواهد شد و امکان بروز ضریب مالیاتی برای پیمانکار وجود خواهد داشت. ضریب مالیاتی، پیمانکار را مشمول پرداخت مالیات بر درآمد زیادی می کند.
با توجه به توضیحات بالا می توان به نقش مهم حسابدار در قراردادهای پیمانکاری اشاره کرد. حسابدار در هر دو روش باید با در نظر گرفتن شرایط و ویژگی های پروژه روش محاسبه هزینه ها را انتخاب کند. از عوامل تاثیرگذار بر روی انتخاب روش حسابداری پیمانکاری می توان به مسئولیتها و اختیارات، طول مدت انجام پروژه، حجم پروژه و مبلغ پیمان اشاره کرد.
مطالعه بیشتر: روش های رایج حسابداری قراردادهای پیمانکاری چیست؟
انتخاب روش مناسب برای حسابداری پیمانکاری
در بالا انواع روش های حسابداری پیمانکاری اشاره کردیم اکنون با توجه به توضیحات هر کدام از آن ها می توان روش مناسب حسابداری پیمانکاری را انتخاب کنید. پیمانکار باید بر طبق شرایط شرکت مد نظر روش مناسب را انتخاب کند و به دلخواه خود نمی تواند حسابداری پیمانکاری را انجام دهد.
نکته ای که باید در نظر داشت این است که هر روشی که انتخاب کنید باید تا انتهای پروژه از همان در تمامی مراحل تبعیت و پیروی کرد. در صورت تغییر روش توسط پیمانکار به سختی می توان اثرات مالی را تغییر داد و گاهی اوقات غیر ممکن است.
ارکان اصلی و اصطلاحات حسابداری پیمانکاری
در ادامه به ارکان و اصطلاحات حسابداری پیمانکاری پرداخته ایم:
- قرارداد: توافق بین کارفرما و پیمانکار که منشا تعهد و التزام برای هر دو طرفین خواهد بود.
- کارفرما: به شخص حقیق یا حقوقی می گویند که منابع مالی را نیز تامین کرده و اجرای پروژه را به پیمانکار واگذار می کند.
- پیمانکار: به شخصی حقیقی یا حقوقی گفته می شود که مسئولیت اجرای کامل عملیات موضوع پیمان را بر عهده دارد و طرف دیگر قرارداد می باشد.
- شاخص: عددی است که قیمت هر دوره را نسبت به دوره پایه به صورت درصدی تعیین می کند.
- ناظر مقیم: کارفرما به صورت کتبی به پیمانکار ناظر را معرفی می کند که ناظر مقیم گفته می شود.
مراحل حسابداری در شرکت های پیمانکاری
در زیر به مراحل حسابداری شرکت های پیمانکاری اشاره شده است که عبارتند از:
- طرح اولیه
- ارجاع به پیمانکار
- بستن قرارداد با پیمانکار
- اجرای کار
- پایان پروژه
ثبت های حسابداری پیمانکاری
در ابتدای مقاله اشاره کردیم که حسابداری پیمانکاری چیست. در این بخش به چگونگی ثبت های حسابداری پیمانکاری پرداخته ایم. همان طور که دیگر گرایش های حسابداری نیاز به ثبت رویدادها و اسناد دارند در حسابداری پیمانکاری هم ثبت رویدادها بسیار مهم می باشد.
1.ثبت حسابداری مطالعات مقدماتی طرح
- دفتر کارفرما: 1-هزینه مطالعاتی طرح 2-بانک
- دفتر پیمانکار: ثبتی ندارد
2.ثبت حسابداری مطالعات تفضیلی طرح
- دفتر کارفرما: 1-هزینه تفضیلی طرح 2-بانک
- دفتر پیمانکار: ثبتی ندارد
3.ثبت حسابداری ابطال ضمانتنامه شرکت در مناقصه
- دفتر کارفرما: 1-حساب انتظامی 2-ضمانتنامه شرکت در مناقصه 3-طرف حساب انتظامی 4-ضمانتنامه شرکت در مناقصه
- دفتر پیمانکار: 1-طرف حساب انتظامی 2-ضمانتنامه شرکت در مناقصه 3-حساب انتظامی 4-ضمانتنامه شرکت در مناقصه
4.پیش پرداخت از طرف کارفرما
- دفتر کارفرما: 1-پیش پرداخت ها 2-بانک 3-ثبت بابت پیش پرداخت پیمان
- دفتر پیمانکار: 1-بانک 2-پیش دریافت ها 3-ثبت بابت پیش دریافت پیمان
5.هزینه های تاسیس کارگاه
- دفتر کارفرما: 1-ثبتی ندارد
- دفتر پیمانکار: 1-پرونده در جریان تکمیل 2-بانک
6.هزینه های نظارت
- دفتر کارفرما: 1-دارایی در جریان ساخت 2-بانک
- دفتر پیمانکار: 1-ثبتی ندارد
7.پرداخت وجه به تنخواه گردان پروژه
- دفتر کارفرما: 1-ثبتی ندارد
- دفتر پیمانکار: 1-تنخواه گردان 2-بانک
8.هزینه های انجام شده تنخواه گردان کارگاه
- دفتر کارفرما: 1-ثبتی ندارد
- دفتر پیمانکار: 1-پرونده در جریان تکمیل 2-تنخواه گردان کارگاه
9.پرداخت مجدد به تنخواه گردان کارگاه
- دفتر کارفرما: 1-ثبتی ندارد
- دفتر پیمانکار: 1-بانک 2-تنخواه گردان
10.ثبت حسابداری درآمد پیمانکاری
- دفتر کارفرما: 1-دارایی در جریان ساخت 2-مالیات پرداختنی 3-بیمه پرداختنی 3-سپرده پرداختنی 4-پیش پرداخت ها 5-حساب های پرداختنی
- دفتر پیمانکار: 1-حساب های دریافتنی 2-پیش پرداخت مالیات 3-پیش پرداخت بیمه 4-سپرده حسن انجام کار 5-پیش دریافت ها 6- صورت وضعیت های تایید شده
استاندارد حسابداری پیمانکاری
استاندارد حسابداری پیمانکاری چیست؟ همان طور که مستحضرید اجرای پروژه پیمانکاری معمولا مدت زمان زیادی طول می کشد. استاندارد های حسابداری پیمانکاری به این علت تعریف شدند که هزینه ها و مخارج زیادی در ارتباط با پروژه قرار دارند که طبیعتا باید مقادیر دقیق آن ها برآورد شود. از مزایای اینکار می توان به مدیریت هزینه و درآمد حاصل از شراکت و صورتهای مالی ذی نفعان در پیمانکاری و برآورد دقیق سود و زیان و هزینه های اجرای پروژه اشاره کرد.
سیستم حسابداری پیمانکاری باید طوری طراحی شوند که برای هر پیمان سود و زیان به صورت دقیق مشخص شوند. اکثر شرکتهای پیمانکاری به عنوان یک مرکز سود به حساب میآیند در حالی که هر پیمان در شرکتهای پیمانکاری به عنوان یک مرکز جداگانه سود فرض می شود. به همین علت برای عقد هر قرارداد پیمانکاری، حساب جداگانهای در دفتر کل باز میشود و به هر پیمان شماره خاصی اختصاص داده میشود تا هنگام مراجعه دسترسی به اسناد و مدارک از جمله برگه درخواست کالا، حواله انبار و لیست دستمزد کارگران به راحتی انجام شود. حسابداری قراردادهای بلند مدت پیمانکاری، مخارج قبل از انعقاد قرارداد و مخارج پیمان در طول اجرای آن قابل توجه می باشند.
هدف استاندارد حسابداری شماره 9
تجویز نحوه حسابداری درآمدها و هزینه های مرتبط با پیمان های بلند مدت در صورت های مالی پیمانکار، هدف این استاندارد است. این استانداردها معیاری جهت شناخت مندرج در مفاهیم نظری گزارشگری مالی به منظور تعیین زمان شناخت درآمد و هزینههای پیمان به عنوان اقلام صورت سود و زیان به کار گرفته می شوند.
مطالعه بیشتر: انواع قراردادهای حسابداری پیمانکاری
دامنه کاربرد
برای حسابداری پیمان های بلند مدت در صورت های مالی پیمانکار استفاده می شوند.
پیمان بلند مدت
این نوع پیمان زمانی عقد می شود که برای طراحی، تولید یا ساخت یک دارایی منفرد قابل ملاحظه یا ارائه خدمات (یا ترکیبی از داراییها یا خدمات که تواما یک پروژه را تشکیل دهد) باشد.
نکته قابل توجه در این پیمان این است که طبق این استاندارد پیمانی بلند مدت تلقی میشود که معمولا در طی مدتی بیش از یکسال انجام خواهد شد. اما در عین حال مدت بیش از یکسال، مشخصه اصلی یک پیمان بلند مدت نیست.
برخی پیمان ها با مدت کمتر از یکسال وجود دارند که از نظر فعالیت دوره دارای اهمیت نسبی هستند که به عنوان پیمان بلند مدت در نظر گرفته می شود.
پیمان مقطوع
در پیمان مقطوع پیمانکار با یک مبلغ مقطوع و به توافق رسیده برای کل پیمان یا یک نرخ ثابت برای هر واحد موضوع پیمان توافق می کند که در برخی از موارد ممکن است بر اساس مواردی خاص مشمول تعدیل قرار گیرد
پیمان امانی
پیمان امانی پیمان بلند مدتی است که به موجب آن مخارج مشخص شده در متن پیمان به پیمانکار مشخص است و حق الزحمه پیمانکار به صورت درصدی معین است.
انواع قراردادهای حسابداری پیمانکاری
هنگام عقد قرارداد پیمانکاری، نوع قرارداد در تناسب با نوع شرکت و فعالیت های آن، پروژه، نحوه پرداخت هزینه و موارد دیگر متفاوت خواهد بود. این قراردادها عبارتند از:
- قرارداد دائمی
- قرارداد ساخت و توسعه
- قرارداد پرداخت کلی
- قرارداد طراحی و ساخت
- قرارداد مدیریتی
- قرارداد سنجشی
- قرارداد مدیریت پروژه
برای هر کدام از قراردادهای ذکر شده در بالا، معاملات مالی و اسناد مختلفی وجود دارد که حسابدار شرکت های پیمانکاری باید با آن آشنا باشند.
کدینگ حسابداری در حسابداری پیمانکاری
کدینگ حسابداری پیمانکاری چیست؟ کدینگ حسابداری پیمان دارای خصوصیات مخصوص خود می باشد. مهم ترین تفاوت کدینگ در حسابداری پیمانکاری با سایر حسابداری ها ایجاد سرفصل های درآمدی از جمله صورت وضعیت ها می باشد. از دیگر تفاوت ها می توان به تعریف متفاوت سرفصل های هزینه ای هم اشاره کرد. از مهم ترین تفاوت های کدینگ حسابداری در حسابداری پیمانکاری، تفصیلی های 2 و 3 و…. می باشد. عموما بر اساس ساختار پروژه ها اقدام به تعریف انواع سطوح تفصیلی می کنند.
مطالعه بیشتر: کدینگ در حسابداری چیست ؟
تعریف کدینگ در حسابداری پیمانکاری
در ابتدا باید کلیه حساب های پروژه را بر اساس نوع حساب ها در 3 گروه حساب های ترازنامه ای ، سود و زیانی و کنترلی قرار دهیم.
کدینگ حسابداری پیمانکاری با استفاده از نرم افزار حسابداری
بهترین روش برای کدینگ حسابداری پیمانکاری نرمافزار حسابداری است. کدینگ حسابداری را می توان با نرمافزارهایی از جمله اکسل انجام داد. به طور کلی با توجه به گسترش روز افزون تکنولوژی نرمافزارهای مالی زیادی با امکانات و تواناییهای متنوع در این زمینه به بازار عرضه شده اند و امکان تغییرات گسترده در آنها نیز وجود دارد بنابراین بهترین گزینه برای کدینگ حسابداری محسوب می شوند. علاوه بر این، روشن است که سرعت و دقت کدینگ با استفاده از نرمافزار حسابداری پیمانکاری بیشتر خواهد بود.
اهداف کدینگ در حسابداری
- موجب استاندارد سازی عملکردهای مالی و یکپارچه شدن آنها مطابق با یک فرمت به خصوص میشود.
- موجب افزایش دقت و سرعت در ثبت رویدادهای مالی و همچنین موجب افزایش سرعت و دقت در پردازش دادهها و خطاهای فردی و انسانی حسابداری را به حداقل میرساند.
- تسهیل کردن تهیه گزارشات مالی با وجود جزئیات دقیق و فراوان از جمله صورت معاملات فصلی و موجب سرعت و دقت انجام کار می شود.
- با کمک کدینگ تحلیل و بررسیهای مالی به جهت انجام سرمایهگذاری یا محاسبه میزان داراییها بسیار راحت و بهتر انجام شده و قدرت تصمیمگیری را بهبود میدهد.
صنعت پیمانکاری چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
صنعت پیمانکاری همانند دیگر صنعت ها دارای ویژگی های منحصر به فردی است که در ادامه به برخی ویژگی های آن ها اشاره می کنیم:
- پس از انجام مناقصه یا توافق قیمت، قرارداد پیمانکاری با پیمانکار بسته خواهد شد.
- هر قرارداد پیمانکاری که بسته می شود به ساخته شدن یک دارایی ختم می شود.
- هنگام عقد قرارداد، اجرای طرح به پیمانکار واگذار خواهد شد.
- از آن جایی که فعالیت های پیمانکاری فعالیت های تولیدی محسوب می شوند، مکان اجرای آن ها کارخانه ها نیست و کارفرما محل آن را تعیین خواهد کرد.
- مبلغ قرارداد و نحوه پرداخت آن به پیمانکار به این صورت است که به تدریج و طی انجام طرح، با تنظیم صورت وضعیت پرداخت می شود.
- تمامی مخارج اجرای طرح باید توسط پیمانکار پرداخت شود. در حالی که کلیه امور و تدارکات انجام شده متعلق به کارفرما است.
- در طول اجرای طرح، مخارج پیمان و مبلغ صورت وضعیت ها انباشته شده و امور مدیریت حسابداری و حسابرسی قرارداد را دشوار میکند.
مطالعه بیشتر: معرفی بهترین نرم افزارهای حسابداری پیمانکاری در سال 2022
وضعیت بازار کار حسابداری پیمانکاری
وضعیت بازارکار حسابداری پیمانکاری در سال های اخیر بستگی به اقتصاد و شرایط بازار داشته است. در کشورهای در حال توسعه با توجه به رشد اقتصادی تقاضا برای خدمات حسابداری بالا می باشد، این بازار به گونهای رشد کرده است که باعث شده تعداد بیشتری از شرکت های حسابداری به عنوان پیمانکار فعالیت کنند.
در این راستا، رقابت در این بازار بالاست و شرکتهایی که توانایی ارائه خدمات حسابداری با کیفیت و همچنین نگهداری روابط خوب با مشتریان را دارند، موفقتر هستند. همچنین، توانایی در بهکارگیری فناوریهای نوین در ارائه خدمات حسابداری، مزیتی برای شرکتهای پیمانکار است.
با توجه به اینکه حسابداری پیمانکاری در بسیاری از صنایع و شرکت های مختلف به کار گرفته میشود، دیده میشود که بازارکار این حوزه از نظر تعداد شرکت ها و فرصت های شغلی بسیار پویا است. از طرفی، بازارکار حسابداری پیمانکاری از نظر توسعه و رشد همچنان پتانسیل بالایی دارد و با توجه به تغییرات قوانین مالی و مالیاتی، نیاز به خدمات حسابداری پیمانکاری به دلیل پیچیدگی بیشتر مالیاتی، به روز رسانی و تغییرات قانونی نیز رو به افزایش است.
اما با این حال، وضعیت اقتصادی و عدم استقرار برخی قوانین و مقررات، میتواند بر بازارکار حسابداری پیمانکاری تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، در شرایطی که اقتصاد به سمت رکود میرود و فعالیت شرکتها کاهش می یابد.
مطالعه بیشتر: آشنایی با بازارکار و درآمد رشته حسابداری
مدیریت امور مالی
برای آن که به یک پیمانکار موفق تبدیل شوید لازم است بدانید؛ مدیریت امور مالی و حسابداری چیست و چگونه انجام می شود. در بخش قبل به تعریف مدیریت حسابداری پیمانکاری پرداختیم اکنون وقت آن است که بدانیم چگونه باید امور مالی پیمانکاری را مدیریت کنیم. به این منظور ابتدا باید از یک نرم افزار حسابداری اختصاصی پیمانکاری استفاده کنید. دقت داشته باشید که نرم افزار های عمومی قابلیت های مورد نیاز پیمانکاران را ندارد و نمیتوانند امور مهم مدیریتی و حسابداری پیمانکاران را به خوبی انجام دهند. لذا باید دقت داشته باشید که نرم افزار مورد نظر قابلیت های مورد نیاز شما را داشته باشد. به عنوان مثال شما باید از یک نرم افزار یکپارچه حسابداری استفاده نمایید و همچنین نرم افزار مورد نظر شما باید توان مدیریت چند پروژه و تفکیک امور مالی هر یک به صورت مجزا را به شما ارائه کند. این نرم افزار باید نیاز شما به بایگانی اسناد مالی، نیاز به انبارداری، صدور فاکتور رسمی، نیاز به دفاتر حسابداری نظیر دفتر کل را بر طرف نماید.
حسابداری پیمانکاری
در این قسمت به شما توضیح خواهیم داد که هر یک از موارد نام برده شده چه کمکی به مدیریت امور مالی پروژه شما خواهد کرد.
نرم افزار یکپارچه
نرم افزار یکپارچه از انجام امور تکراری جلوگیری خواهد کرد. حاصل استفاده از نرم افزار حسابداری یکپارچه آزاد کردن زمانی است که در گذشته صرف ثبت تراکنش در بخش های مختلفی نظیر دفتر روزنامه، دفتر کل، دفتر معین و... می شده است.
مطاله بیشتر: نرم افزار حسابداری یکپارچه چیست ؟
مدیریت چند پروژه به صورت همزمان
نرم افزاری که قابلیت تفکیک پروژه به شما ارائه کند نه تنها توان درآمدی شما را چند برابر می کند بلکه نظم و دقت انجام امور را نیز چند برابر خواهد کرد که این ایده آل بسیاری از پیمانکاران زبده است.
بایگانی اسناد مالی
اسناد مالی مختلف نیاز به مکانی فیزیکی برای بایگانی دارند حال اگر نرم افزار حسابداری شما را در بایگانی اسناد به تفکیک هر پروژه یاری کند و با استفاده از سیستم کلودینگ تمامی اسناد به صورت بی نهایت در فضای ابری ذخیره نماید، نه تنها از فراهم نمودن فضای فیزیکی جهت بایگانی اسناد راحت خواهید شد بلکه هیچگاه خطرات طبیعی نظیر سیل زلزله، آتش سوزی و غیره نیز اسناد را تهدید نخواهد کرد.
دفاتر حسابداری
دفاتری همچون دفتر روزنامه، دفتر معین و دفتر کل، اسناد مهم حسابداری هر مجموعه فعال هستند. همچنین ممیزین مالیاتی برای بررسی کامل امور مالی هر مجموعه به اطلاعات ثبت شده در این دفاتر مراجعه می کنند لذا توجه به ثبت صحیح امور مالی و کدینگ این دفاتر از واجبات حسابداری هر مجموعه ای است.
نرم افزار حسابداری پیمانکاری چیست
بهترین نرم افزار حسابداری پیمانکاری چیست یکی دیگر سوالات متداول پیمانکاران است. بهترین نرم افزار حسابداری پیمانکاری نرم افزاری است که تمامی امکاناتی که در بالا مختصرا به هر یک اشاره شد را دارا باشد. نرم افزار حسابداری پیمانکاری کاوش تمامی این امکانات را داشته و البته با امنیت بسیار بالا از اسناد و مدارک مالی مجموعه شما نگهداری می کند. برای کسب اطلاعات بیشتر و تهیه این نرم افزار با کارشناسان مجموعه نرم افزاری حسابداری کاوش در تماس باشید.
سخن آخر
همانطور که بیان شد تمامی امور پیمانکاری با اندکی نظم و مدیریت و البته با چاشنی تکنولوژی به سرعت و با دقت انجام خواهد شد. حسابداری پیمانکاری بخش بسیار مهمی است که باید به آن توجه ویژه داشت تا بتوان یک پروژه را به بهترین نحو به پایان رساند. در این مقاله به بیان اهمیت حسابداری پیمانکاری و همچنین معرفی ابزاری قدرتمند جهت انجام امور مالی و مدیریتی پرداخته شد.