افرادی که به امور ساخت و ساز آشنا هستند بارها با اصطلاح مشارکت در ساخت مواجه شده اند. مشارکت ساخت بدین معناست که برخی از افراد تمایل دارند خانه یا ملک قدیمی خود را به سازنده ای واگذار کرده و با ساخت و ساز در آن صاحب چند واحد آپارتمان شود. مشارکت ساخت یکی از راه هایی است که شما می توانید صاحب خانه شوید و از ساخت بنا سودی دریافت کنید. اگر شما یا اطرافیانتان قصد تعویض خانه ی قدیمی یا آپارتمان نوساز دارید، در ادامه مطلب مشارکت در ساخت همراه ما باشید تا قوانین این کار و نحوه انجام آن را با هم مرور کنیم.
مطالعه بیشتر: انواع قراردادهای پیمانکاری
مقدمه
مزایا و فواید مشارکت در ساخت در صورت آشنایی و داشتن آگاهی درباره جنبه های آن از معایبش بیشتر است. از فواید آن می توان به افزایش استحکام بنا و نوسازی زیبایی ساختمان اشاره کرد. رشد سرمایه، از دیگر مزایای برتر مشارکت ساخت است. همان طور که شاهد افزایش روز افزون قیمت ملک ساخت واحدهای تازه هستیم مشارکت ساخت میتواند افزایش سرمایه را به دنبال داشته باشد. اما تعهدات و قوانین در این نوع مشارکت چیست؟ رعایت چه نکاتی ضروری است؟ در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
مشارکت در ساخت چیست؟
قراردادی که در مشارکت در ساخت بسته می شود نوعی قرارداد دو طرفه است. دو طرف قرارداد در این مشارکت سرمایه ای را اعلام کرده و باهم شریک می شوند. درک این موضوع را با ذکر مثال برای شما شرح می دهیم. فرض کنید خانه قدیمی خود را می خواهید تخریب و آن را بازسازی کنید .زرگترین مشکلی که در ابتدای کار با آن مواجه می شوید این است که نه تخصصی در حوزه ساخت و ساز و نه بودجه کافی برای این کار دارید.
بهترین راه این است که با یک پیمانکار متخصص و سرمایه دار، شریک شوید و خانه قدیمی خود را به آپارتمان چند طبقه تبدیل کنید که به این کار مشارکت در ساخت و ساز می گویند. در اصل شما با این کار در سود حاصل از ساخت آپارتمان با سازنده شریک خواهید شد و با مشارکت به راحتی می توان صاحب خانه ای نوساز و جدید شد و نگران تامین هزینه های ساخت و ساز نبود.
مطالعه بیشتر: انواع پیمانکار ساختمان
انواع قراردادهای مشارکت در ساخت
در قرارداد مشارکت در ساخت چندین حالت در قرار داد ذکر می شود که در زیر به آن اشاره شده است.
- حالت اول وقتی است که طرف اول قرارداد زمین را ارائه می دهد و نفر دوم هزینه های ساخت را به عهده می گیرد که در این حالت ممکن است قیمت زمین ذکر نشود و فرد سازنده تعهد می دهد که بنا را با مشخصات مورد نظر طرفین در زمین مالک بسازد و بعد از آن هر دو طرف شریک شوند.
- حالت دوم وقتی است که طرفین توافق می کنند پس از اتمام هر مرحله ای از ساخت و ساز یک سهم از زمین منتقل شود. به عنوان مثال طرفین قرارداد توافق می کنند که بعد از اتمام مرحله اسکلت بندی یک دانگ منتقل شود. انتقالدهنده باید پس از انجام کار برای تنظیم سند رسمی اقدام کند.
- حالت سوم وقتی است که طرفین قرارداد مشارکت در ساخت توافق کنند هنگامی که پروژه به مرحله مشخصی رسید، صاحب زمین وکالت بلاعزلی در جهت تنظیم سند انتقال رسمی به میزان سهم خود به فرد سازنده که طرف دوم است بدهد. گاهی ممکن است توافق شود که سه دانگ از ملک در آغاز به سازنده انتقال داده شود.
سازنده خوب و متعهد چه شرایطی باید داشته باشد؟
- 1 . برای عقد هر معامله ای به شریکی قابل اعتماد و متعهد نیاز است. موارد گفته شده در زیر نکاتی است که در هنگام عقد قرارداد باید رعایت شود.
- 2 . اکثر مواقع سازنده های ساختمانی افرادی متخصص و با سابقه کار هستند که به صورت یک شرکت پیمان کاری مشغول به کار بوده و با جست و جو در اینترنت و دقت کافی می توان به آدرس محل کار آن ها دسترسی پیدا کرد. باید دقت داشت که دفتر کار آن ها رسمی باشد و افراد شاغل در آن همیشه قابل دسترس باشند.
- 3 . رزومه کاری و نمونه کارهای قبلی شرکت سازنده را به دقت بررسی کنید و همچنین تحقیقی از مالکین قبلی داشته باشید تا بتوانید به درستی تصمیم گیری کنید. چرا که شرکت های پیمان کاری با سابقه کار بالا در ساخت و ساز معمولا نمونه کارهای خود را در قالب، سایت یا کاتالوگ در اختیار مشتریان قرار می دهند.
- 4 . قبل از عقد قرار داد از یک وکیل قانونی یا فردی که بسیار با تجربه و قابل اعتماد در این زمینه است کمک بگیرید. قرار داد را به درستی مطالعه کرده و این اطمینان خاطر را پیدا کند که همه چیز به نفع هر دو طرف است.
- 5 . تعهدات هر دو طرف قرارداد را مکتوب و لازم الاجرا کنید. از جمله مهم ترین تعهدات سازنده، پرداخت همه هزینه های ساخت و ساز، حفظ کیفیت در ساخت و رعایت کردن نکات ایمنی و پرداخت اجاره بها مالک برای سکونت موقت تا ساخته شدن آپارتمان جدید می باشد. در مقابل این تعهد مالک هم باید وکالت های لازم جهت گرفتن مجوز و شروع کار را به سازنده دهد.
نکته مهمی که باید درباره شرکت سازنده در نظر داشت این است که حسابداری پیمانکاری آن ها بر قوانین پیمان ها، مبانی حقوقی قراردادهای مشارکت در ساخت، قوانین مالیاتی و... نظارت دارد یا خیر؟ آگاهی داشتن از دانش حسابداری و به روز بودن از فناوری نرم افزار حسابداری پیمانکاری در این حیطه کاری بسیار مهم است. چرا که می توان بسیاری از پروژه های پیمانکاری را مدیریت و اطلاعات مالی را تحلیل کرد. در حسابداری پیمانکاری به علت داشتن جزئیات متعددی از جمله وام ها، هزینه های مستقیم و غیر مستقیم، قوانین مالیاتی، سود و زیان و... فرآیند آن ها پیچیده و دشوار است. همین مسائل و به وجود آمدن مشکلاتی شده است. با توجه به طیف وسیع از مقررات مالی و قانونی شرکتهای پیمانکاری استفاده از سیستم نرم افزار حسابداری پیمانکاری در شرکت ها می تواند تاثیر بسیار مهمی در پیشبرد اهداف پیمانکاران داشته باشد.
مطالعه بیشتر: حسابداری پیمانکاری چیست؟
مزایای مشارکت در ساخت
1 . مشارکت در ساخت و کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری ساختمان و مصرف انرژی
2 . استفاده از امکانات روز
3 . افزایش سرمایه و ارزش ملک
4 . زیبایی ساختمان (کمک به یازسازی بافت فرسوده شهر-افزایش استحکام بنا-کاهش هزینه های مربوط به نگهداری ساختمان)
5 . تبدیل سریع به نقدینگی
معایب مشارکت در ساخت
همه قراردادهای مشارکت در ساخت مانند دیگر قراردادهای حقوقی دارای معایبی هستند که باید به کمک یک وکیل، سازنده با تجربه و همچنین حسابدار مسلط به قوانین مالی از خطراتی که این قراردادها را تهدید می کند آگاه شد. در ابتدای کار، تنظیم قرارداد مشارکت دارای هزینه های بسیار زیادی است که این کار بر عهده حسابداری است که باید ابتدا با کمک نرم افزار حسابداری پیمانکاری آن برآورد و در نهایت آن را ثبت کند. لازم به ذکر است در پایان کار تمام این هزینه ها جبران خواهد شد و سود چند برابری به هر دو طرف قرار داد خواهد رسید.
مهم ترین خطری که در انعقاد قراردادهای مشارکت در ساخت وجود دارد عدم آگاهی و بی اطلاعی از قوانین حقوقی است وثبت نکردن اسناد مالی و حقوقی در نرم افزار حسابداری پیمانکاری است. چرا که عدم آگاهی موجب می شود تا اتفاقات ناگواری از جمله کلاهبرداری اتفاق بیفتد که این موضوع در برخی از موارد خسارت های مالی بسیار زیاد و جبران ناپذیری را به همراه خواهند داشت.
بهترین و راحتترین روش برای جلوگیری از کلاه برداری و معضلات قرارداد مشارکت در ساخت آن است که از همان اول همه اقدامات حقوقی علاوه بر ثبت و ضبط اسناد در نرم افزار حسابداری پیمانکاری زیر نظر یک وکیل انجام شود تا از بروز هرگونه خطر و کلاهبرداری در چنین قراردادهایی جلوگیری شود.
اهمیت نرم افزار حسابداری پیمانکاری در مشارکت در ساخت
شرکت ها و افراد فعال در زمینه ساختمان سازی به روش های مختلفی ساخت و ساز انجام می دهند. طیف وسیعی از مشاغل مرتبط با ساخت از جمله انبوه سازی، پیمانکاری دستمزدی، ساختمان سازی شراکتی، مشارکت در ساخت، ساخت و ساز، مدیریت پیمان، پیمانکاری بازسازی و...برای بهتر انجام دادن کار و تسویه حساب با پیمانکاران و کارفرما و دیگر افراد نیاز به نرم افزار حسابداری پیمانکاری با امکانات خاص است.
مطالعه بیشتر: آشنایی با امکانات نرم افزار حسابداری پیمانکاری کاوش
مدیریت همزمان چندین پروژه شرکت های پیمانکاری
یکی از ارکان موفقیت شرکت های پیمانکاری مشارکت در ساخت، کنترل کردن هزینه ها و مدیریت صحیح مالی می باشد. به این علت که بودجه ای که از کارفرما دریافت میکنند محدود است. میزان درآمد پروژه برای پیمانکاران و مدیران مهم است به این دلیل که میزان درآمد را باید با توجه به هزینه آن در نظر بگیرند. از جمله هزینه های آن هزینه مواد اولیه، هزینه حمل و نقل، بیمه، مالیات، نیروی انسانی و... است که برای هر کدام باید مرکز هزینه و ارزیابی جداگانه ای در نظر گرفته شود. ثبت نادرست اطلاعات مالی مانع رشد و موفقیت شرکت های پیمانکاری میشود و آن ها را در معرض خطرات مالی قرار میدهد. استفاده از نرم افزارهای حسابداری پیمانکاری این نوع خطاها را به حداقل می رساند.
نرم افزار حسابداری کاوش فردا به پیمانکاران ساختمان در مقیاس های بزرگ و کوچک کمک میکند که برای هر پروژه سر فصلی جداگانه تعریف کنند و برای هر کدام، مرکز هزینه جدایی را ایجاد کنند و در آخر می توانند گزارشات مختلفی از جمله حقوق، سود و زیان، مالیات و... از این نرم افزار دریافت کنند. گزارشات به مدیران کمک میکند نسبت به سوددهی و ضرردهی هر پروژه آگاهی داشته باشند و تصمیمات درستی را در راستای مدیریت پروژه بگیرند.
در این مقاله از سایت کاوش فردا به بررسی مشارکت در ساخت پرداختیم. امیدواریم مطالب این بخش از مقاله برای شما مثمر ثمر واقع شده باشد.