مقدمه:
راهها و مسیرهای ارتباطی از گذشته بعنوان شریان های ارتباطی مناطق مختلف بشمار میآمدند و تاثیر آن بر پیشرفت جامعه بر هیچکس پوشیده نیست. یکی از اصلی ترین مواردی که برای بررسی مناطق جغرافیایی مورد بررسی قرار میگیرد وضعیت ارتباطی و راه های دسترسی به آن منطقه است.
مسیر های ارتباطی باعث پیشرفت بشریت از تمامی جنبه های علمی، فرهنگی، مالی و ... میشود و همیشه سعی بر این است که راه سازی بهبود یافته و راه های ارتباطی بیشتر و راحت تر باشد.

راه سازی چیست؟
راه سازی در تعاریف علمی به این صورت معنی میشود که عملیاتی است که در آن به مراحل آماده سازی جادهای روی زمین با عرضی مشخص اطلاق میشود به این صورت که وسایل نقلیه بتوانند با استفاده از آن از نقطه ای به نقطه ای دیگر نقل مکان کنند. راه سازی فقط مختص به وسائل نقلیه نیست و تمامی موجوداتی که روی زمین حرکت میکنند با راه سازی ارتباط دارند به این صورت که هر کدام از مسیر های مشخص شده و ویژه خود استفاده میکنند از این رو اهمیت راه سازی از گذشته بیشتر شده است.
دانلود فایل صوتی در انتهای مطلب
عملیات راه سازی:
مطمئنا تا بحال به این موضوع فکر کرده اید که اگر راه ها وجود نداشتند چه بلایی سر بشریت می آمد. راه سازی و عملیات های مرتبط با آن برای تمامی افراد جامعه با اهمیت هستند از این رو ایجاد و توسعه راه ها امری بسیار فنی و دقیق است که دارای مراحل مختلفی است. عملیات راه سازی به طور کلی به 4 دسته اساسی تقسیم میشود.
- زیر ساخت ( زیر اساس )
- روسازی
- جدول کشی
- نصب علائم

زیرساخت ( زیر اساس ):
در ساخت و ساز وقتی پروژه شروع به کار می کند اولین اقدامی که انجام میشود بررسی و ساخت زیرساخت یا همان زیر اساس است. زیر ساخت در راه سازی اهمیت بالایی دارد زیرا کیفیت و عمر راه ساخته شده بسیار به زیرساخت وابسته است. عوامل بسیار در ساخت زیر اساس باید مورد توجه قرار گیرد عوامل محیطی مانند نوع خاکی که قرار است جاده روی ان احداث شود، مواد مورد استفاده برای ساخت جاده و عواملی جوی مانند آب و هوا، دما و موقعیت جغرافیایی و ...
نکته حائز اهمیت در زیر ساخت این است که برای داشتن جادهای ایمن و با کیفیت نیازمند زیرسازی مناسب و با کیفیت هستیم.
روسازی:
روسازی مشکل ترین و طولانی ترین مرحله در راهسازی است و این به عقیده بسیاری کیفیت و عمر راه به این مرحله وابسته است از این رو که استفاده از مصالح با کیفیت و صحیح باعث افزایش طول عمر و افزایش کیفیت بیشتر راه ها میشود.
نکته ای که در روسازی راه قابل تامل است این است که میزان کیفیت مواد مورد استفاده به صاف و هموار بودن آن مواد نیست بلکه کیفیت به میزان تراکم و ضخامت و آن ماده بستگی دارد.
معمولا زمین طبیعی از جنس خاک و یا حتی زمینی که کاملا برش خرده و صاف شده است حتی در حالتی کاملا متراکم و خوب بازهم مقاومت کافی را برای تحمل فشار های وارد شده از طرف چرخ های وسائل نقلیه و در شرایط جوی مختلف ندارد. از این رو، روسازی از بروز آسیب دیدگی هایی نظیر شکستگی و برش های به وجود آمده در راه و همچنین آسیب هایی که به وسایل نقلیه وارد میآید، جلوگیری میکند.
یکی دیگر از مسائل مهم در روسازی، شیب است. استفاده از شیب در روسازی نقشی کلیدی ایفا میکند به این صورت که، جدا از ناهمواری های زمین و پستی و بلندی ها مسائله مهم این است که در شرایط جوی بارانی و برفی باید شیب جاده به گونهای باشد که شاهد تجمع برف و باران بر روی سطح راه نباشیم و تردد با مشکل مواجه نشود.
جدول کشی:
جدول کشی پس از پایان روسازی راه انجام میگیرد و این عملیات قابلیت این را دارد که با گذر زمان جدول ها و تابلوها را تغییر، ارتقا و یا حتی حذف و اضافه کرد. جدول کشی جهت تقسیم محوطه به خیابان های اصلی و فرعی، پیاده روها، فضاهای سبز و ... صورت میگیرد.
مصالح مورد استفاده در جدول کشی متفاوت است و وابسته به نوع راه و نحوه تقسیم بندی ممکن است مصالح مختلفی مورد استفاده قرار گیرد. مصالح عمومی مورد استفاده در جدول کشی بلوکه های بتنی از قبل ساخته شده است که به دلیل عمر بالا و مقاوت خوب برای جدول کشی رایج شده اند.
نصب علائم:
نصب علائم و تابلوها بعد از اتمام عملیات جدول کشی صورت میگیرد که این مرحله زیر نظر کارشناسان راهنمایی و رانندگی انجام میشود و وابسته به کاربری راه و قوانین راهنمایی و رانندگی، علائم و تابلوها در محل مناسب نصب میگردد. از عواملی که در امنیت راهها نقش پررنگی دارند نصب علائم و تابلوها است، نکته ای که در این مرحله از عملیات حیاتی است استفاده از تابلو و علائم درست، در مکان درست است که میتواند رابطه ای مستقیم با مرگ و زندگی انسان ها و جلوگیری از آسیب به وسایل و نقلیه داشته باشد.
به همین دلیل است که تعمیر و نگهداری علائم و تابلوها همواره مورد توجه مسئولان راه سازی قرار میگیرد.

راه سازی در پیمانکاری:
عملیات راه سازی به دلیل پیچیدگی و طولانی بودن و به دلیل اینکه در بسیاری از موارد توسط سازمانهای دولتی و به صورت مناقصه ای صورت میگیرد، یکی از زمینههای شغلی مناسب برای پیمانکاران و شرکتهای انبوهسازان است. در بسیاری از موارد برای مراحل مختلف راه سازی پیمانکاران و شرکت های مختلف انتخاب میشوند. در این حالت گاها زمان اتمام پروژه و هزینه تمام شده پروژه کاهش مییابد و جدا از اینکه کیفیت و راندمان کاری بالا میرود، اشتغال زایی بیشتری صورت گرفته و در نتیجه به پیشرفت جامعه کمک شایانی میشود.
اهمیت راه ها زمانی مشخص میشود که به رابطه آنها در صنایع و مشاغل مختلف نگاهی انداخته میشود. یکی از اصلی ترین صنایعی که راه سازی با آن در ارتباط است حمل و نقل و ترانزیت و موارد مربوط به صادرات و واردات از راه زمینی است گرچه که بسیاری ترانزیت ها وابسته به یکدیگر هستند.
مطالعه بیشتر: آشنایی با امکانات نرم افزار حمل و نقل کاوش
با نگاهی عمیق تر به راهسازی و اهمیت آن متوجه میشویم که بیش از 80 درصد صنایع و مشاغل با راهسازی ارتباط مستقیم یا غیر مستقیم دارند و با توجه به این نکته و تاثیر راهسازی یا حتی تعمیر نگهداری راه ها زمینهای مستعد برای کسب درآمد است. این فرصتی است برای پیمانکاران و شرکتهای انبوهسازان جهت پیشرفت و کسب درآمد.
نکته ای مهم در راهسازی برای پیمانکاران:
با توجه به تمامی مطالب گفته شده و اهمیت موضوع، راهسازی و موارد مرتبط با آن دارای پیچیدگی و دشواری های فراوانی است و مدیریت آن برای پیمانکاران و شرکتهای انبوهسازان مسئله ای است که در برخی موارد آنها را با مشکل مواجه میکند. یکی از مسائل مهمی که همواره پیمانکاران و شرکتهای انبوهساز با آن در ارتباط هستند مسائل مالی پروژه هاست. مدیریت مالی پروژه ها از مهمترین و حساسترین و در گاهی اوقات دشوارترین کار برای پیمانکاران است زیرا هدف اصلی انجام پروژه ها کسب سود و درآمد است که نشان میدهد این کار توجیه اقتصادی دارد یا خیر؟ از این رو استفاده از نرم افزار حسابداری مناسب یکی از بهترین راهکار ها بشمار میرود.
نرم افزارهای حسابداری بسیار در بازار وجود دارند اما مسئله این است که نرم افزار حسابداری مورد نیاز برای پیمانکاران کدام است؟
نرم افزار حسابداری پیمانکاری باید بصورت اختصاصی برای پیمانکاران نوشته شود و جدا از اینکه باید تمامی قوانین و استانداردهای نرم افزارهای حسابداری را دارا باشد، باید دارای کدینگ مخصوص پیمانکاران باشد یعنی دارای سرفصل های حسابداری پیمانکاری باشد تا بتواند کار را برای پیمانکاران راحت کند و تمامی نیازهای آنان را پوشش دهد.

نرم افزار حسابداری پیمانکاری مناسب راه سازی:
با توجه به توضیحاتی که در بالا در مورد نرم افزار حسابداری پیمانکاری مناسب پیمانکاران گفته شد، نرم افزار پیمانکاری مناسب باید قابلیت های دیگری هم جدا از مبحث حسابداری داشته باشد، مواردی که به صورت افزونه و به صورت ویژگی های جدا از حسابداری به نرم افزار اضافه میشوند و به پیمانکاران در سهولت کار و پیشرفت کمک بیشتری میکند. از مواردی که به عنوان افزونه به نرم افزار حسابداری پیمانکاری اضافه میشوند، میتوان به افزونه بایگانی مدارک اشاره کرد.
جهت مطالعه کاربردهای بایگانی مدارک کلیک نمایید.
از دیگر افزونه های کاربردی برای نرم افزار حسابداری پیمانکاری، افزونه ارسال پیامک است. افزونه ارسال پیامک با ارسال پیامک ها اطلاع رسانی و پیغام ها را برای مخاطب ارسال میکند و باعث صرفه جویی در زمانی و مالی فراوانی میشود.
افزونه و نرم افزارهای کوچک کاربردی بسیاری برای نرم افزار حسابداری پیمانکاری ارائه شده است مانند نرم افزار چاپ چک که برای مدیریت و چاپ چک ها کاربرد فراوان دارد و امکانات و ویژگی های متعدد بسیاری که با پیشرفت علم و تکنولوژی، در قالب بروزرسانی های جدید برای نرم افزار حسابداری ارائه میشود.
جهت مشاهده امکانات و دموی رایگان نرم افزار پیمانکاری کلیک کنید.
باین مقاله توسط دپارتمان پیمانکاری مجموعه نرم افزاری کاوش تهیه شده است، در پایان امیدواریم که مفید واقع شده باشد. به منظور کسب اطلاعات بیشتر در ارتباط با نرم افزار حسابداری پیمانکاری کاوش می توانید با کارشناسان خبره این مجموعه تماس حاصل فرمایید.