مالیات شرکت های زیان ده یکی از موارد مهمی است که بسیاری از شرکتها در مقطعی از زمان کاری خود با آن روبهرو می شوند. بسیاری از شرکت ها به ویژه در سال های شروع فعالیت خود با ضرر و زیان مواجه می شوند. در طول فعالیت یک شرکت در طی یک دوره مالی به دلایل مختلفی میزان هزینه ها از درآمدها بیشتر است. به همین دلیل آشنایی با قوانین مربوط به آن از اهمیت بالایی برخوردار است. در ادامه این مقاله قوانین مالیات شرکت های زیان ده را شرح داده ایم.
مطالعه بیشتر: آشنایی با امکانات نرم افزار حسابداری کاوش
شرکت زیان ده به چه شرکتی گفته می شود؟
اهمیت گردش پول در کسب و کارها یکی از مهم ترین عواملی است که در اداره یک کسب و کار وجود دارد. هنگامی گردش مالی در یک کسب و کار خوب است که میزان درآمد بیشتر از میزان هزینهها باشد در این حالت شرکت سود آور است با مشکلی مواجه نخواهد بود. در برخی از مواقع در یک شرکت میزان هزینه ها از میزان درآمد آن ها بیشتر است شرکت با مشکلات مالی زیادی رو برو خواهد بود در این حالت شرکت زیان ده می گویند. شرکت های زیان ده شرکت هایی هستند که در دوره گذار از تکنولوژی قدیمی به تکنولوژی جدید می باشند یا کسب و کارهایی که به تازگی فعالیت خود را شروع کرده اند.
مطالعه بیشتر: حسابداری مالیاتی چیست؟
چه زمانی یک شرکت زیان ده میشود؟
عوامل زیادی میتواند روی درآمد کسب و کارها و شرکت ها تأثیرگذار باشند. اگر درآمد یک شرکت کاهش یابد و یا قطع شود و هزینه ها نیز به همان میزان کاهش پیدا نکنند، وضعیت مالی شرکت به سمت زیان ده شدن پیش خواهد رفت. از جمله عوامل موثر در زیان ده بودن شرکت ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- عدم مدیریت مناسب مجموعه
- مدیریت اشتباه جریان وجوه نقد
- عدم آشنایی به بازار
- بازاریابی نادرست
- سوق دادن سرمایه به موجودی انبار
- عدم تقسیم سرمایه مناسب
در اظهارنامه مالیات شرکت های زیان ده، میزان هزینه های شرکت از درآمد آن بیشتر است. در این مواقع مدیران شرکت ها و یا صاحبین کسب و کارها باید آگاهی کاملی از مالیات شرکت داشته باشند تا هزینه های مالیاتی موجب افزایش زیان شرکت نشود. برخورد سازمان امور مالیاتی با شرکتهای زیان ده متفاوت است.
مطالعه بیشتر: آشنایی با انواع تحلیل مالی
تعیین مالیات شرکت های زیان ده توسط سازمان امور مالیاتی
مالیات شرکت های زیان ده همانند دیگر شرکت ها و اشخاص حقوقی باید بر طبق قوانین و در زمان مشخص شده با کمک نرم افزار حسابداری هزینه ها و درآمدها را تعیین و اظهارنامههای مالیاتی خود را تکمیل کنند و تحویل سازمان امور مالیاتی نمایند. پس از بررسی سازمان امور مالیاتی در صورتی که زیان ده بودن شرکت مورد تایید قرار گرفت در این مواقع مالیات تا زمان سوددهی مجدد شرکت و کسر زیان های قبلی از سودهای سال بعد دریافت نخواهد شد.
اما نکته ای که در بحث مالیات شرکت های زیان ده وجود دارد این است که پذیرش مدارک هزینه ها و درآمدها از سمت اداره مالیاتی است. به عبارتی دیگر اگر هزینه های شرکت مورد تایید ممیز و سازمان مالیاتی قرار نگیرد یا منابع درآمدی شرکت در اظهارنامه ذکر نشده نباشد زیان ده بودن شرکت تأیید نخواهد شد.
مطالعه بیشتر: آشنایی با انواع مالیات در حسابداری
برخورد سازمان امور مالیاتی با نحوه پرداخت مالیات شرکت های زیان ده به دو صورت می باشد:
- در چه مواردی هزینههای شرکت زیان ده مورد قبول قرار می شود؟ سازمان امور مالیاتی در صورتی هزینه های شرکت را قبول می کند و زیان حاصل از این هزینه ها را تأیید می کند که هزینه ها به دلیل دریافت وام جهت تهیه دستگاههای جدید، فزایش یا پرداخت حقوق کارکنان، هزینههای مرتبط با تحقیق و توسعه و...، افزایش یافته باشد.
- در چه زمانی زیان ده بودن شرکت توسط سازمان امور مالیاتی رد میشود؟ در برخی مواقع مدیران شرکت ها هزینه های شخصی را به عنوان هزینه های شرکت در نظر می گیرند. به عنوان مثال مدیران در نقش اشخاص حقوقی وامی دریافت می کنند اما به جای هزینه کردن در شرکت و کسب سود آن را در موارد شخصی مانند ملک یا ماشین هزینه می کنند. این هزینه ها توسط سازمان مالیاتی رد شده و مورد پذیرش واقع نمی شود.
مطالعه بیشتر: آشنایی با بخشودگی جرایم مالیاتی
قوانین مالیات شرکت های زیان ده
ماده 147 و 148 در قانون مالیات های مستقیم، درباره هزینه های قابل قبول جهت تشخیص درآمد مودی و تعیین زیان ده بودن اشخاص حقوقی می باشد.
بر طبق ماده 147 قانون مالیات های مستقیم، هزینه های قابل قبول جهت تشخیص درآمد مشمول مالیات به شرحی که ضمن مقررات این قانون تعیین می شود عبارت است از: هزینه هایی که در حدود متعارف متکی به مدارک بوده و منحصراً مربوط به تحصیل درآمد موسسه در دوره مالی مربوط با رعایت حدنصاب های مقرر باشد.
در ماده 148 قانون مالیات های مستقیم به شرح هزینه های قابل قبول ماده 147 پرداخته میشود.
اگر اشخاص حقوقی گزارش های فصلی و اظهارنامه مالیاتی خود را به صورت دقیق و با مدارک کامل تحویل سازمان مالیاتی دهند و هزینه های انجام شده شرکت با ماده 147 و148 قانون مالیات مستقیم مطابقت داشته باشد، مورد قبول سازمان امور مالیاتی واقع خواهد شد و تا زمان سوددهی مجدد آن کسب و کار، هزینه ای بابت مالیات شرکت های زیان ده دریافت نخواهد شد.
پیشنهاد ما به صاحبین کسب و کار یا مدیران شرکت ها این است که با مسائل پایه ای مانند پایان سال مالی آگاهی یابند و اطلاعات خود را در امور مالیاتی افزایش دهند تا در صورت ایجاد مشکل بتوانند از اضافه شدن هزینه های مالی به زیان شرکت جلوگیری کنند.
مطالعه بیشتر: مالیات اصناف چیست؟
مدیران شرکتهای زیان ده باید چه نکاتی را در نظر داشته باشند؟
در بسیاری از موارد عدم آشنایی مدیران با مسائل مالیات شرکت های زیان ده و جدی نگرفتن آن منجر می شود زیان شرکت ها توسط سازمان امور مالیاتی به دلیل عدم ارائه صحیح مدارک قابل قبول واقع نشود. عدم ارائه گزارشات فصلی، ناقص بودن دفاتر مالی، مشکلات مربوط به اظهارنامه، عدم ارائه به موقع اظهارنامه، تحویل ناقص مدارک و عدم نگهداری صحیح اسناد و دفاتر از دلایل مهمی است که می تواند زیان شرکت را از سوی سازمان امور مالیاتی رد کند.
نکته مهمی که باید توجه داشته باشید این است که هزینه های شرکت شما تنها در صورتی مورد قبول قرار میگیرد که شرایط درج شده در ماده 147 و 148 قانون مالیات مستقیم را رعایت کرده باشند. کمک گرفتن از یک نرم افزار حسابداری قدرتمند به شما کمک می کند تا بر تمام مدارک مالی شرکت خود مدیریت و نظارت داشته باشید و اظهارنامه های مالیاتی جامعی را تحویل سازمان دهید.
مطالعه بیشتر: انواع گزارش مالی مدیریتی چیست؟
نحوه پرداخت مالیات شرکت های زیان ده در آستانه انحلال
بر اساس قانون تجارت، اگر زیان شرکتی از 50 درصد سرمایه آن بیشتر باشد باید سرمایه خود را کاهش دهد. در این موارد شرکت به سمت انحلال پیش می رود. در صورتی که هیئت مدیره یا دادگاه در شرایط خاصی تصمیم به انحلال شرکت بگیرد، مدیر تصفیه وظیفه فروش دارایی و پرداخت بدهی ها را به همراه مابقی مالیات سال های گذشته بر عهده می گیرد.
مطالعه بیشتر: سواد مالی چیست؟