یکی از مهم ترین وظایف شرکت ها و موسسات دریافت کد اقتصادی است. به این علت که در بسیاری از امور مهم از جمله هنگام عقد قراردادهای مهم تجاری و کاری، اخذ کارت بازرگانی، رتبه بندی شرکت، اخذ گرید، شرکت در مناقصات و برخی رقابت های شغلی و حرفه ای و تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیاتی داشتن این کد از اهمیت بسزایی برخوردار است. در این مقاله از سایت کاوش فردا به دلیل اهمیت بسیار زیاد موضوع کد اقتصادی به تعریف و دلایل اهمیت و ضرورت دریافت این کد پرداخته ایم. اگر در دریافت این کد دچار مشکلاتی هستید و یا تصمیم به اخذ کد دارید و یا بنا به هر دلیلی تمایل دارید تا در مورد شماره اقتصادی اطلاعات کامل و دقیقی داشته باشید، توصیه می کنیم حتما این مقاله را تا انتها مطالعه نمایید.
مطالعه بیشتر: آشنایی با انواع و امکانات نرم افزار حسابداری کاوش
مقدمه
هر شرکت در هر زمینه ای بعد از ثبت و تشکیل پرونده باید سازمان امور مالیاتی حوزه مالیات مربوطه را تعیین کند تا در نهایت بتواند کد اقتصادی را دریافت کند. مدیران شرکت ها تا دو ماه بعد از ثبت شرکت مهلت دارند تا این کد را دریافت کنند. به این دلیل که شرکت ها برای گرفتن کارت بازرگانی و گواهی ارزش افزوده و همچنین به منظور شرکت در مناقصه ها و مزایده ها به این کد نیاز دارند. از دیگر مزایای کارکردهای این کد می توان به هنگام بستن قرارداد شرکت ها با اشخاص حقوقی و حقیقی و همچنین ارائه اظهارنامه عملکرد سالیانه و فصلی ارزش افزوده اشاره کرد.
کد اقتصادی چیست؟
کد اقتصادی از یک شماره 12 رقمی تشکیل شده است که این شماره به منظور شناسایی واحد اقتصادی به کار می رود. این کد برای شرکت ها، واحد اقتصادی و یک کسب و کار همانند کد ملی برای اشخاص است. به عبارتی دیگر می توان گفت که این کد، عددی منحصر به فرد است که برای هر شرکت یا واحد اقتصادی متفاوت می باشد. تعیین شماره اقتصادی توسط سازمان امور مالیاتی که خود زیرمجموعه وزارت امور اقتصادی و دارایی هست انجام و به صاحبان کسب و کار ارائه می شود.
به کد اقتصادی شماره اقتصادی هم گفته می شود. سازمان امور مالیاتی در کشور، اشخاص حقیقی و حقوقی را با این کد می شناسد. هر شرکتی به این کد نیاز دارد. چرا که این کد نحوه عملکرد و فعالیت های یک شرکت ازجمله خدمات یا خرید و فروش را در قراردادها و فاکتورها مشخص می کند.
فواید داشتن کد اقتصادی
فواید شماره اقتصادی در فعالیت شرکت ها بسیار گسترده است. برای هر گونه فعالیت اقتصادی اشخاص حقیقی و حقوقی داشتن شماره اقتصادی ضروری است. از شماره اقتصادی برای مواردی از جمله صدور فاکتور رسمی یا تنظیم دفاتر قانونی، دریافت کارت بازرگانی، دریافت گواهی نامه ارزش افزوده، مجوز حضور در مناقصه ها و مزایده ها، واردات و صادرات کالا، بستن قرادادهای تجاری با اشخاص حقیقی و حقوقی، ارائه اظهارنامه مالیاتی و اظهارنامه ارزش افزوده استفاده می شود.
مطالعه بیشتر: بررسی تفاوت های فاکتور رسمی و غیر رسمی
کاربرد کد اقتصادی
کد اقتصادی نشان دهنده اعتبار شرکت است و به شرکت وجهه قانونی می بخشد. داشتن شماره اقتصادی برای همه افراد حقیقی و حقوقی ضروری است. این کار موجب ارتقا شفافیت مالیاتی در کشور شده و مانع قاچاق و پولشویی می شود. شرکت شما در هنگام عقد قرارداد در معاملات بزرگ و با شرکت های بزرگ تا زمانی که شماره اقتصادی نداشته باشد اجازه انجام معاملات بزرگ را ندارد. چرا که برای انجام این معاملات نیاز به این کد می باشد. همان طور که در بالا اشاره شد برای انجام اموری مانند گرفتن کارت بازرگانی، گواهی ارزش افزوده، ارائه اظهارنامه مالیاتی و ارزش افزوده داشتن شماره اقتصادی ضروری است.
افراد مشمول دریافت کد اقتصادی
مطابق قانون، افراد زیر مشمول دریافت شماره اقتصادی می باشند:
- تمام مودیان مالیاتی چه حقیقی و چه حقوقی
- تمام کسانی که مبادرت به فعالیت اقتصادی و تجاری دارند
- شرکت هایی که مشغول فعالیت های تولیدی، مونتاژ، توزیع و پخش کالا ها هستند
- شرکت هایی که خدمات ارائه می دهند
- اشخاص حقیقی که جواز کسب و پروانه فعالیت از صنف را در اختیار دارند موظف به دریافت شماره اقتصادی هستند.
تفاوت کد اقتصادی با شناسه ملی
کد اقتصادی مخصوص اشخاص حقیقی و حقوقی است که مشمول پرداخت مالیات می باشند ولی شناسه مالی فقط ویژه اشخاص حقوقی است. یکی دیگر از تفاوت های آن تعداد ارقام است. شناسه ملی 11 رقم دارد ولی شماره اقتصادی 12 رقمی است. صدور شناسه ملی توسط اداره ثبت شرکت ها انجام شده در حالی که دریافت شماره اقتصادی به وسیله سازمان امور مالیاتی کشور تعیین می شود.
مدارک لازم جهت دریافت کد اقتصادی شرکت ها:
- تصویر برابر اصل شناسنامه و کارت ملی تمامی شرکا و سهامداران شرکت
- گواهی امضای دارندگان حق امضا مجاز شرکت خطاب به اداره مالیات
- یک نسخه تکمیل شده از دفترچه تقاضای اخذ کد اقتصادی مودیان حقوقی
- تصویر برابر با اصل اجاره نامه کد رهگیری دار و هولوگرام دار محل شرکت
- تصویر برابر اصل کلیه مدارک ثبتی شرکت اعم از اساسنامه، شرکتنامه، تقاضانامه، صورت جلسه مجمع عمومی موسسین شرکت، صورت جلسه هیات مدیره شرکت، روزنامه رسمی ثبت تاسیس شرکت و روزنامه رسمی ثبت تغییرات شرکت
مراحل اخذ کد اقتصادی:
- تکمیل مدارک مورد نیاز برای اخذ کد اقتصادی
- مراجعه به اداره مالیاتی
- بررسی مدارک و مراجعه به قسمت مستغلات
- قرار گرفتن در نوبت بازدید کارشناس اداره مالیات در جهت راستی آزمایی
- پاسخ اداره مستغلات به تشکیل پرونده
- مرحله پایانی و تخصیص شماره اقتصادی
پس از اتمام مراحل ذکر شده، شماره اقتصادی ۱۲ رقمی که کدی انحصاری است، از سوی اداره مالیات به شرکت متقاضی اختصاص داده می شود.
مطالعه بیشتر: آشنایی با امکانات نرم افزار حسابداری پیمانکاری
سخن پایانی
در این مقاله تلاش کردیم به بررسی کامل کد اقتصادی و مراحل دریافت آن را با جزئیات بررسی کنیم. شماره اقتصادی اشخاص حقیقی و حقوقی را میتوان نشانه قانونمندی فعالیت های مالی افراد و شرکتها دانست. به عبارتی می توان گفت مهم ترین دلیل دریافت شماره اقتصادی دوری از مشکلات، جرایم و گرفتاری های مالیاتی است. به این دلیل که هر شخص یا هر شرکتی که در جامعه به فعالیت میپردازد، مسئول است وظایف و تکالیف مالیاتی خود را طبق قانون و در موعد مقرر انجام دهد تا دچار مشکلات مالیاتی نشود و بتواند از معافیتهای قانونی مالیاتی نیز بهرهمند شود.