تحلیل نسبت های مالی از داده های موجود در اسناد مالی مانند ترازنامه و صورت جریان های نقدی برای ارزیابی قدرت مالی یک کسب و کار استفاده می شود. این نسبت ها به صاحبان مشاغل و سرمایهگذاران متوسط کمک میکند تا سودآوری، پرداخت بدهی، کارایی، پوشش، ارزش بازار و موارد دیگر را ارزیابی کنند. زمانی که نتایج نسبت های مالی در چندین دوره با هم مقایسه شوند، مؤثرترین استفاده را دارند که به شما امکان می دهد عملکرد شرکت خود را در طول زمان دنبال کنید و مشکل را پیدا کنید.
مطالعه بیشتر: آشنایی با امکانات نرم افزار حسابداری کاوش
نکات کلیدی
- تجزیه و تحلیل عملکرد نسبت مالی، عملکردهای مالی شرکت از جمله نقدینگی، مدیریت دارایی، پرداخت بدهی و سودآوری را ارزیابی می کند.
- تجزیه و تحلیل نسبت مالی یک ابزار تحلیلی قدرتمند است که می تواند تصویر کاملی از عملکرد مالی شرکت تجاری بر اساس روند و صنعت ارائه دهد.
- اطلاعات به دست آمده از صورت های مالی یک شرکت با تجزیه و تحلیل نسبت برای مدیران مالی، رقبا و سرمایه گذاران متوسط مفید است.
- تجزیه و تحلیل نسبت مالی تنها زمانی مفید است که داده ها با عملکرد گذشته یا سایر شرکت ها در همان صنعت مقایسه شوند.
تحلیل نسبت مالی چیست؟
نسبت های مالی ابزارهای مفیدی هستند که به مدیران کسب و کار، مالکان و سرمایه گذاران بالقوه کمک می کنند تا سلامت مالی را تجزیه و تحلیل و مقایسه کنند. آن ها ابزاری هستند که تجزیه و تحلیل مالی را در طول تاریخ یک شرکت، یک صنعت یا یک بخش تجاری امکان پذیر می کنند.
تجزیه و تحلیل نسبت مالی از داده های جمع آوری شده است که از این نسبت ها برای تصمیم گیری در مورد بهبود سودآوری، پرداخت بدهی و نقدینگی شرکت استفاده می کند.
انواع نسبت های مالی
چند دسته از نسبت های مالی وجود دارد که مدیران کسب و کار معمولاً در تجزیه و تحلیل خود از آن ها استفاده می کنند. در این تقسیم بندی، نسبت مالی متعددی وجود دارد که به یک مدیر تجاری و سرمایه گذاران خارجی کمک می کند تا سلامت مالی شرکت را تجزیه و تحلیل کنند.
توجه به این نکته مهم است که نسبت مالی فقط در مقایسه با سایر نسبت ها برای دوره های زمانی مختلف در شرکت معنی دار هستند. این نسبت برای مقایسه با نسبت های مشابه در سایر صنایع و سایر شرکت های مشابه یا برای بخش تجاری استفاده می شوند.
مطالعه بیشتر: تحلیل مالی چیست؟
1. نسبت های نقدینگی
نسبت های نقدینگی در دسته بندی نسبت های مالی قرار می گیرند و به این سوال پاسخ می دهد که آیا یک شرکت تجاری می تواند تعهدات بدهی جاری را با دارایی های جاری خود برآورده کند یا خیر. سه نسبت عمده نقدینگی وجود دارد که مدیران کسب و کار به آن ها توجه می کنند:
- نسبت سرمایه در گردش
- نسبت سریع
- نسبت نقدینگی
2. نسبت های کارایی
نسبت های کارایی، که به آن نسبت های مدیریت دارایی یا نسبتهای فعالیت نیز گفته میشود، برای تعیین میزان کارآمدی شرکت تجاری از داراییهای خود برای تولید فروش و به حداکثر رساندن سود یا ثروت سهامداران استفاده میشود. آن ها میزان کارایی عملیات شرکت را در داخل و در کوتاه مدت اندازه گیری می کنند. چهار نسبت کارایی که از اطلاعات ترازنامه و صورت سود و زیان محاسبه می شوند عبارتند از:
- نسبت گردش موجودی
- فروش معوق روز
- نسبت گردش دارایی های ثابت
شاید خواندن این مقاله برای شما مفید باشد: صورت سود و زیان در نرم افزار حسابداری
3. نسبت های پرداخت بدهی
نسبت های بدهی یا مدیریت بدهی یک شرکت تجاری از دیگر نسبت های مالی هستند که به تحلیلگر اجازه می دهد تا موقعیت اهرم مالی شرکت تجاری را که برای تأمین مالی عملیات خود استفاده می کند، ارزیابی کند. نسبتهای پرداخت بدهی نشان میدهند که شرکت در مقایسه با سود انباشته یا تامین مالی سهام، چقدر از تامین مالی بدهی استفاده میکند. دو نسبت پرداخت بدهی اصلی وجود دارد:
- نسبت کل بدهی
- نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام
4. نسبت های سودآوری
نسبت های سودآوری، نسبتهای خلاصه ای برای شرکت تجاری هستند. زمانی که نسبتهای سودآوری محاسبه میشوند، اثرات مدیریت نقدینگی، مدیریت دارایی و مدیریت بدهی شرکت را خلاصه میکنند. چهار نسبت رایج و مهم سودآوری عبارتند از:
- حاشیه سود خالص
- بازده کل دارایی ها
- قدرت کسب درآمد پایه (BEP)
- بازده حقوق صاحبان سهام (ROE)
5. نسبت های ارزش بازار
نسبت های ارزش بازار معمولاً برای شرکت های سهامی عام محاسبه شده و به طور گسترده برای مشاغل بسیار کوچک استفاده نمی شوند. با این حال، برخی از مشاغل کوچک به صورت عمومی معامله می شوند. نسبت ارزش بازار اولیه عبارتند از:
- سود هر سهم
- نسبت قیمت/درآمد
- نسبت قیمت به جریان نقدی
- بازده سود سهام
- نسبت پرداخت سود سهام
6. تجزیه و تحلیل نسبت های مالی چگونه کار می کند؟
تحلیل نسبت های مالی برای استخراج اطلاعات از صورتهای مالی شرکت کاربرد دارد که به سادگی از بررسی آن صورت ها قابل ارزیابی نیست. نسبت ها معمولاً برای یک چهارم یا یک سال محاسبه می شوند.
- نکته
برای محاسبه نسبت های مالی، یک تحلیلگر ترازنامه، صورت سود و زیان و صورت جریان نقدی شرکت را همراه با اطلاعات قیمت سهام در صورت معامله عمومی شرکت جمع آوری می کند. معمولاً این اطلاعات در یک برنامه صفحه گسترده دانلود می شود.
کسب و کارهای کوچک می توانند صفحه گسترده خود را برای محاسبه خودکار نسبت مالی تنظیم کنند.
مطالعه بیشتر: صورت مالی چیست؟
تفسیر تحلیل نسبت های مالی
محاسبه یک نسبت، به خودی خود اطلاعات زیادی را ارائه نمی دهد. نسبت های مالی تنها زمانی ارزشمند هستند که مبنای مقایسه ای برای آن ها وجود داشته باشد. هر نسبت باید با دوره های گذشته داده های کسب و کار مقایسه شود. این نسبت ها را نیز می توان با داده های سایر شرکت های این صنعت مقایسه کرد.
تنها پس از مقایسه نسبت مالی با سایر دورههای زمانی و نسبتهای شرکتها در صنعت است که یک تحلیلگر میتواند درباره عملکرد شرکت نتیجهگیری کند. به عنوان مثال، اگر نسبت بدهی به دارایی یک شرکت برای یک دوره زمانی 50 درصد باشد، نتیجه مفیدی را نشان نمی دهد مگر اینکه با دوره های قبلی مقایسه شود. مدیر مالی یا یک سرمایهگذار نمیداند که این خوب است یا بد، مگر اینکه آن را با همان نسبت تاریخ قبلی شرکت یا با رقبای شرکت مقایسه کنند.
انجام یک تحلیل و مقایسه دقیق نسبت های مالی به شرکت ها کمک می کند تا بینشی از وضعیت مالی خود کسب کنند تا بتوانند تعدیل های مالی لازم را برای افزایش عملکرد مالی خود انجام دهند.
تکنیک های تحلیل مالی دیگری وجود دارد که مالکان و سرمایه گذاران بالقوه می توانند با نسبت های مالی ترکیب کنند تا به بینش های به دست آمده بیفزایند، که این ها شامل تجزیه و تحلیل اندازه معمول و تجزیه و تحلیل عمیق تر از صورت جریان های نقدی است.
چه کسی از تحلیل نسبت های مالی استفاده می کند؟
ممکن است چندین ذینفع نیاز به استفاده از تحلیل نسبت مالی داشته باشند:
- مدیران مالی: مدیران مالی باید اطلاعات تجزیه و تحلیل نسبت های مالی در مورد عملکرد را داشته باشند به این دلیل که عملکردهای مالی مختلف شرکت تجاری ارائه می دهد.
- رقبا: سایر شرکتهای تجاری اطلاعات مربوط به سایر شرکتهای صنعت خود را برای استراتژی رقابتی خود مهم میدانند.
- سرمایهگذاران: سرمایهگذاران فعلی و بالقوه (اعم از اینکه به صورت عمومی معامله میشوند یا توسط سرمایهگذاری خطرپذیر تأمین مالی میشوند) به اطلاعات مالی جمعآوریشده از تجزیه و تحلیل نسبتها برای تعیین اینکه آیا میخواهند در تجارت سرمایهگذاری کنند یا خیر، نیاز دارند.