معرفی رشته های حسابداری

معرفی رشته های حسابداری

هر کسب و کاری چه کوچک چه بزرگ در هر زمینه ای به حسابدار حرفه ای و قابل اعتماد نیازمند است تا بتواند امور مالی و حسابداری را مدیریت کند. به همین علت امروزه رشته حسابداری جزو یکی از مهم ترین و پردرآمدترین رشته ها محسوب می‌شود. رشته حسابداری از جمله رشته های پرتقاضا دانشگاهی است که دارای گرایش های مختلفی از جمله حسابداری مدیریت، حسابداری عمومی، حسابداری مالی، حسابداری دولتی، حسابداری صنعتی و حسابرسی است. حسابدار با مهارت های خود در علم ریاضی، محاسبات امور مالی باید بتواند میزان سود و زیان کسب و کار را انجام دهد و عملکرد مجموعه را با ارائه گزارشات نشان دهد.

در این مقاله از مجموعه نرم افزارهای حسابداری کاوش سعی شده ضمن معرفی رشته های حسابداری به ارزیابی جزئیات آن بپردازیم. با ما همراه باشید تا با مزایا و معایب، بازار کار و دیگر نکات آن آشنا شویم.

مقدمه

تعریف گرایش حسابداری

از زمان های گذشته حسابداری را به عنوان یک سیستم کاربردی و منسجم و همچنین به عنوان یک علم تجربی می شناختند. در حالی که امروزه علم حسابداری به صورت یک رشته تخصصی و مدرن شناخته شده که در بیشتر مراکز دانشگاهی تدریس می ‌شود. یکی از رشته های مهم دانشگاهی رشته حسابداری است که هدف آن تربیت نیروهای متخصص در زمینه های مختلف است. یک حسابدار باید بتواند اسناد مالی را جمع آوری، طبقه بندی، ثبت اطلاعات، تهیه گزارش، مزایا و معایب آن را به هر کسب و کاری ارائه نماید.

    • خواندن این مقاله را به مدیران کسب و کارها، مدیران مالی شرکت ها، حسابداران، دانشجویان رشته حسابداری پیشنهاد می کنیم.

تعریف حسابدار

حسابداری یا Accounting زبان تجارت یا به معنای ثبت معاملات و اسناد مالی مربوط به تجارت است. حسابداری زبان مشترک کسب و کارها برای تجزیه و تحلیل گزارش های مالی و شرایط اقتصادی است. از جمله کارهایی که توسط مجموعه حسابداری انجام می‌شود اندازه گیری نتایج فعالیت های اقتصادی سازمان و شرکت ها و همچنین ارائه نتایج و گزارشات به سرمایه گذران و مدیران است.

رشته حسابداری مناسب چه کسانی است؟

کسانی که وارد رشته حسابداری می‌شوند باید علاقه و استعداد بالایی داشته باشند. همچنین از دانش خوبی در زمینه ریاضیات برخوردار باشد. به این علت که در حسابداری یک حسابدار با اعداد و ارقام و معادله های ریاضی سر و کار دارد و باید گزارشات مالی خود را به صورت متن آماده شده در اختیار مدیران آن سازمان قرار دهد.

دانشجویان رشته حسابداری باید توانایی انجام کار برای ساعت های طولانی با سیستم های کامپیوتری و نرم افزار حسابداری را داشته باشد. حسابداری را می توان جزو رشته های پرکاربرد دانشگاهی دانست. چرا که فرصت ها و موقعیت های شغلی زیادی هم در بخش استخدام های دولتی و هم در بخش های خصوصی در اختیار فارغ التحصیلان قرار می ‌دهد.

مطالعه بیشتر: آشنایی با امکانات نرم افزارهای حسابداری کاوش

توانایی های لازم برای تحصیل در رشته های حسابداری عبارتند از؛

    • توانایی استفاده مناسب از کلمات برای ارائه گزارش
    • خسته نشدن از معادلات ریاضی برای زمان بسیار طولانی
    • توانایی نشستن به مدت های طولانی و کار با کامپیوتر
    • توانایی ارائه گزارش مالی
    • تحلیل گزارشات مالی

گرایش های رشته حسابداری

معرفی انواع گرایش های رشته حسابداری

گرایش های مختلفی برای رشته حسابداری به منظور تامین نیاز مشاغل و کسب و کارها برای انجام امور مالی تعریف شده است.

حسابداری مالی

از اصلی ترین گرایش رشته حسابداری حسابداری مالی یا Financial Accounting است. هدف حسابداری مالی نگارش و تنظیم صورت های مالی در نرم افزار حسابداری مالی است. اهمیت حسابداری مالی آنجایی مشخص می شود که برای تامین نیازهای مختلف درون و برون سازمانی گزارشات و داده هایی ارائه می ‌شود که به تصمیم گیری برای سرمایه گذاری، انعقاد قرارداد و همه گردش های مالی شرکت کمک بزرگی خواهد کرد. بانک ها از اصلی ترین استفاده کنندگان گزارش های حسابداری مالی هستند.

حسابداری مدیریت

حسابداری مدیریت یا Managerial Accounting از دیگر رشته حسابداری است. ارائه گزارشات از جمله ارائه قیمت تمام شده محصول، هزینه ها و قیمت فروش خدمات، برآورد میزان تولید و بررسی ظرفیت تولید تجهیزات و منابع از اقدامات حسابداری مدیریت است. هدف این رشته افزایش توان مدیران در تصمیم گیری های مالی و تعیین استراتژهای اقتصادی برای سازمان ها و شرکت ها است. افراد فارغ التحصیل در این رشته می توانند در سمت مدیرعامل، عضو هیئت مدیره و یا مشاور در کنار مدیران ارشد شرکت ها مشغول به کار شوند.

حسابداری دولتی

حسابداری دولتی یا Governmental Accounting وظیفه آن کنترل هزینه های دولتی است. حسابداری دولتی یکی از رشته حسابداری است که میزان هزینه و درآمد دولت ها را پیش بینی کرده و کنترل می‌کند. متخصصانی که در این حوزه تربیت می‌شوند می توانند مخارج دولتی را کنترل و مدیریت کنند.

حسابداری هزینه

حسابداری هزینه یا  Cost Accounting یکی دیگر از رشته حسابداری است که هزینه محصول و خدمات را ارزیابی می‌کند. مهم ترین هدف حسابداری هزینه، کمک به واحد مدیریت در تعیین بها و کنترل هزینه های تولید است.

حسابداری صنعتی

از دوران انقلاب صنعتی اروپا برای تعیین قیمت تمام شده محصول از حسابداری صنعتی یا Industrial Accounting استفاده می شد. مهم ترین هدف حسابداری صنعتی تخمین و برآورد بهای فروش بر مبنای هزینه تمام شده و عوامل بخش تولید است. به عبارتی می توان گفت حسابداری صنعتی و حسابداری هزینه در ارتباط باهم می باشند.

حسابداری مالیاتی

خدمات حسابداری مالیاتی با استفاده از نرم افزار حسابداری

حسابداری مالیاتی یا Tax Accounting از دیگر رشته حسابداری است. وظایف آن تنظیم اظهارنامه مالیاتی، محاسبه میزان مالیات بر درآمد بر طبق قوانین و مقررات، به حداقل رساندن پرداخت مالیات، تهیه صورت های مالی، مشاوره در زمینه تاثیر مالیات بر کسب و کار و راه کارهای کاهش مالیات است.

حسابرسی

از دیگر شاخه حسابداری علم حسابرسی یا Auditing است. وظیفه شاخه حسابرسی ارزیابی صورت های مالی شرکت ها است. حسابرسان همچنین ارزیابی می‌کنند که آیا سیاست های مدیریت در شرکت اجرا شده است یا فعالیت کارکنان با اهداف تجاری شرکت همسو بوده است یا خیر.

دانشگاه های برتر رشته حسابداری در دنیا

دانشگاه های برتر رشته حسابداری در دنیا

از جمله دانشگاه های برتر دنیا در این رشته می توان به دانشگاه هاروارد، موسسه فناوری ماساچوست، دانشگاه استنفورد و دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی لندن اشاره کرد.

بازار کار رشته حسابداری

بازار کار رشته حسابداری به نسبت خوب است و هیچ کسب و کار کوچک و بزرگی نیست که به حسابداری مالی مجموعه خود احتیاج نداشته باشد. تعداد بیکاران رشته حسابداری نسبت به دیگر رشته ها کمتر و درآمد آن ها نسبت به دیگر مشاغل بالاتر است.

فرصت های شغلی برای رشته حسابداری

فرصت های شغلی برای رشته حسابداری

همان طور که در بالا هم اشاره شد رشته حسابداری یکی از رشته های دانشگاهی است که دانشجویان بعد از فارغ التحصیلی دارای فرصت های شغلی زیادی از جمله شرکت های کوچک تا سازمان های بزرگ دولتی یا خصوصی دارند. از فرصت های شغلی این رشته می توان با توجه به گرایش های تحصیلی به موارد زیر اشاره کرد: ادارات دولتی، موسسات تجاری و خصوصی، کارخانه های صنعتی، شرکت های تولیدی، ادارات دارایی، موسسات بیمه، شعبات و سرپرستی بانک ها

مطالعه بیشتر: آشنایی با حسابداری شرکت های بازرگانی

در ادامه در جدول زیر با توجه به سطح تحصیلات عنوان شغلی مناسب برای رشته حسابداری اشاره کرده ایم:

تحصیلات عنوان شغلی 
فوق دیپلم یا لیسانس  حسابداری-کمک حسابدار 
 لیسانس حسابداری حسابدار 
 لیسانس حسابداری حسابدار مالی 
لیسانس حسابداری  حسابدار صنعتی 
لیسانس حسابداری  حسابدار فروش 
لیسانس حسابداری  حسابدار انبار 
 لیسانس یا فوق لیسانس حسابداری حسابدار ارشد 
 لیسانس یا فوق لیسانس حسابداری رئیس حسابداری 
 فوق لیسانس حسابداری  مدیر مالی
 فوق لیسانس یا دکترا حسابداری معاونت اداری و مالی 
فوق یا لیسانس حسابداری   حسابرس داخلی
فوق یا لیسانس حسابداری   سرپرست حسابرسی
 فوق یا لیسانس حسابداری  مدیر حسابرسی داخلی

مطالعه بیشتر: سواد مالی چیست؟

آینده شغلی رشته حسابداری

فارغ التحصیلان در رشته حسابداری با توجه به گرایش تحصیل خود می توانند در بخش های مختلف سازمان ها و شرکت ها و موسسات دولتی و خصوصی استخدام شوند. همچنین در مقاطع بالاتر می توان در بخش های تخصصی و مدیریتی سازمان ها و شرکت های بزرگ مسئولیت های بزرگتری بر عهده گرفت.

بیشتر فارغ التحصیلان رشته حسابداری برای تحصیل در مدارج عالی و آینده شغلی بهتر مهاجرت می کنند. همان طور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم حرفه حسابداری در همه جهان مورد توجه زیادی قرار گرفته و تقاضا برای آن بسیار زیاد می باشد. افرادی که فارغ التحصیل رشته حسابداری هستند می توانند به عنوان حسابرس، حسابدار مالیات، دفتردار، کنترل کننده، تحلیلگر مالی، مدیر حسابداری مشغول به کار شوند.

مطالعه بیشتر: معرفی مسیرهای شغلی حسابداری

بر طبق گزارشات دفتر آمار کار بیشتر کارمندان مشغول در این حرفه از میزان رضایت شغلی بالایی برخوردار هستند و تا سال 2026 اشتغال حسابداران و حسابرس ها 10 درصد افزایش پیدا خواهد کرد. طبق پیش بینی های انجام شده مشاغلی از جمله مدیر مالی، مشاور مالی شخصی، تحلیلگر مدیریت، برآوردگر هزینه، تحلیلگر مالی با سرعت بیشتری در حال رشد هستند.

کشورهایی از جمله انگلستان، ایرلند، سوئیس، ژاپن، کانادا، لوکزامبرگ، استرالیا، ایالات متحده بالاترین پرداختی حقوق را برای حسابداران دارند.

کشور میانگین حقوق
انگلستان 165/000 دلار
ایرلند 132/000 دلار
سوئیس 120/000 دلار
کانادا 113/000 دلار

حقوق و درآمد رشته حسابداری در ایران

در بالا به فرصت های شغلی رشته حسابداری اشاره شد. میزان حقوق دریافتی هر حسابدار با توجه به سمت، سابقه کاری، تحصیلات، تایم کاری و همچنین محیط کاری که اگر خصوصی یا دولتی باشد متفاوت است. به عنوان مثال رنج حقوقی یک حسابدار دارای مدرک لیسانس به صورت تمام وقت مبلغ آن بین 3/000/000 تا 7/000/000 تومان است. حقوق یک حسابدار در سمت سرپرستی بین بازه 7 میلیون تا 15 میلیون متغیر می باشد. میزان دریافتی یک حسابدار در سمت مدیریت مبلغی بین 13 میلیون تا 20 میلیون تعریف شده است.

مطالعه بیشتر: معتبرترین مدارک حسابداری جهت ارتقای شغل شما چیست؟

درآمد و حقوق رشته حسابداری در دنیا

فارغ التحصیلان رشته حسابداری با مراجعه به سایت payscale می توانند حقوق تمام موقعیت های شغلی این حرفه در کشور مورد علاقه خود با توجه به سطح تحصیلات و مهارت کاری مشاهده کنند.

حرفه های پر تقاضا میزان حقوق
مدیر مالی 125/080 دلار
مدیر ارشد 104/700 دلار
مشاور مالی شخصی 90/640 دلار
تحلیلگر مالی 84/300 دلار
تحلیلگر مدیریت 82/450 دلار
بازرس مالی 81/690 دلار
تحلیلگر بودجه 75/240 دلار
حسابدار / حسابرس 69/350 دلار

مزایا و معایب رشته حسابداری

به طور کلی همه رشته ها مزایا و معایب زیادی دارند که بیشتر دانشجویان در حین تحصیل یا بعد از اتمام با آن مواجه می‌شوند. امروزه رشته حسابداری با توجه به گستره و کاربردی که دارد از مزایا زیادی برای افراد برخوردار است. در ادامه به طور مختصر مهم ترین مزایا و معایب آن اشاره خواهیم کرد.

مزایا

    • مشخص بودن آینده کاری
    • وجود آینده شغلی پایدار
    • رشد و ارتقای شغلی
    • کسب درآمد مطلوب
    • کارآفرینی حسابداری
    • نبود محدودیت مکانی
    • فعالیت در تمام رشته ها

معایب

    • تلاش مداوم برای یادگیری
    • خستگی ذهن
    • استرس کاری بالا

مطالعه بیشتر: آشنایی با خطرهای شغل حسابداری و نحوه مدیریت آنها

نظرات فارغ التحصیلان رشته حسابداری 

نظرات فارغ التحصیلان رشته حسابداری
حسابداری جزو مشاغلی است که در هر واحد صنفی می‌توان پیدا کرد. به عنوان مثال شرکت ها، بانک، کارخانه و... به یک الی چند نفر حسابدار نیازمند است که نشان دهنده اهمیت این شغل در زمانه ما است. حسابداری در بین مشاغل سخت رتبه پنجم دارد. به این علت که حساسیت این شغل و عملکرد حسابدار یک مجموعه در کارکرد کل سازمان بسیار زیاد است و بنابراین به هیچ وجه نباید این کار به افراد کارنابلد و ناشی سپرده شود.

کسانی که در این رشته تحصیل کرده اند نظرات متفاوتی درباره رشته حسابداری دارند. به طور کلی بر طبق نظرسنجی های انجام شده درباره رشته حسابداری، بسته به سلیقه و علاقه افراد این رشته می‌تواند بسیار جذاب و یا بسیار کسل کننده باشد. در ادامه نظرات فارغ التحصیلان رشته حسابداری اشاره شده است.
با توجه به نظرات فارغ التحصیلان رشته حسابداری اگر شخصیت یک فرد با توجه به رشته ای که انتخاب می کند همخوانی نداشته باشد، امکان موفقیت او در آینده در آن رشته بسیار کم خواهد بود. بر طبق همین موضوع، دانشجویان رشته حسابداری، باید با ریاضیات و حساب و کتاب کردن میانه ای خوب داشته باشند. به عبارتی دیگر کارشناسان حسابداری با معادلات و محاسبات مالی زیادی روبر هستند که تمام آن ها در یک سال مالی باید درست و بی نقص باشند.
مطالعه بیشتر: آشنایی با تحلیل مالی

یادگیری چه مهارت هایی در رشته حسابداری ضروری است؟ 

یادگیری چه مهارت هایی در رشته حسابداری ضروری است؟
یکی از مهارت های مهمی که دانشجویان رشته حسابداری باید در آن توانمند باشند این است که باید بتوانند توانایی خود را در جمع آوری، سازماندهی و تحلیل اطلاعات مالی بالا برده، و اطلاعات مالی را تجزیه و تحلیل نمایند. هنگامی که این دانشجویان در سمت حسابداری استخدام می شوند با پول و اعداد و ارقام سروکار دارند، این گونه افراد باید دقت بالایی داشته باشند، تا در ثبت هزینه ها و درآمد ها اشتباه نکنند.

یکی دیگر از نظرات فارغ التحصیلان رشته حسابداری این است که رشته حسابداری فنی است و بسیاری از افراد با توجه به عدم تحصیلات آکادمی می توانند با گذراندن دوره های فنی و حرفه ای و همچنین تجربه حسابداری وارد این رشته شوند. یکی دیگر از مهارت هایی که هر فرد در این حیطه باید آن را داشته باشد تسلط به نرم افزارهای حسابداری و زبان انگلیسی است که باید در آن ها توانا باشد. پیشنهادی که فارغ التحصیلان در این رشته دارند این است که هرچه مهارت حسابداران در این حیطه بیشتر باشد، از بازار کار بهتری برخوردار خواهند بود.

با توجه به نظرات فارغ التحصیلان رشته حسابداری می توان گفت: اگر مهارت های لازم برای رشته حسابداری را دارید و به آن علاقمند هستید این رشته می‌تواند مناسب ترین رشته برای شما باشد. اما اگر علاقمند به این رشته نیستید و صرفا به خاطر بازارکار رشته حسابداری به آن فکر می‌کنید بهتر است به دنبال رشته های دیگر باشید.
همان طور که در ابتدای مقاله اشاره شد دروس رشته حسابداری همانند همه رشته های دیگر به سه دسته دروس عمومی، دروس پایه و دروس تخصصی تقسیم می‌شوند که دروس عمومی این رشته با همه رشته های دیگری که در دانشگاه های ایران تدریس می‌شوند یکسان است. این دروس پایه عبارتند از روانشناسی عمومی، جامعه شناسی، اصول علم اقتصاد، ریاضیات پایه، ریاضیات کاربردی، آمار کاربردی، مبانی کاربرد کامپیوتر، پژوهش و عملیات، مدیریت تولید، حقوق بازرگانی، پول و ارز بانکداری، مبانی سازمان مدیریت، توسعه اقتصادی، مالیه عمومی، روش تحقیق.
و دروس تخصصی این رشته عبارتند از: اصول حسابداری، حسابداری میانه، حسابداری پیشرفته، حسابداری صنعتی، حسابرسی، حسابداری مالیاتی، اصول تنظیم و کنترل بودجه، مدیریت مالی، مباحث جاری حسابداری، متون حسابداری

لزوم استفاده حسابدار از نرم افزارهای حسابداری

لزوم استفاده حسابدار از نرم افزارهای حسابداری

تعریف گرایش های مختلف حسابداری در بالا اشاره شد و نقطه مشترک تمام گرایش ها تمرکز بر اعداد و ارقام مالی شرکت ها و ارائه گزارشات مختلف بر پایه همین اعداد است. یک حسابدار در سمت خود جدا از اینکه چه گرایشی از حسابداری را انتخاب کرده باید بتواند به طور دقیق جریان های مالی شرکت را ثبت و گزارشات لازم برای مشخص کردن چگونگی عملکرد کسب و کار را به مدیران ارائه دهد. بر طبق وظایف تعیین شده برای حسابدار، استفاده از نرم افزار حسابداری با در نظر داشتن نوع کسب و کار بسیار مهم است. چرا که در ثبت و نگهداری اطلاعات مالی کسب و کار به حسابدار کمک می ‌کند. به همین علت امروزه توانایی کار با نرم افزارهای حسابداری مختلف یکی از قابلیت های مهم برای هر حسابدار است.

نرم افزار حسابداری کاوش فردا با توجه به نیازهای متنوع و گسترده کسب و کارهای مختلف با طراحی محیط کاربری ساده و پیاده سازی و ارائه مجموعه نرم افزارهای حسابداری، مالی، اداری و مدیریتی و همچنین نرم افزارهای حسابداری پیمانکاری، ساختمانی، پروژه ای، بیمه و... با در نظر گرفتن همه بخش های مورد نیاز برای ثبت داده های مالی در مشاغل مختلف در ثبت اسناد به حسابداران کمک شایانی می‌کند.

سخن آخر

فرآیندی که در آن جمع آوری اطلاعات، طبقه بندی، ثبت، تهیه گزارش مالی به اشکال مختلف انجام می‌شود را حسابداری می گویند. در سال های اخیر با توسعه و گسترش روزافزون کسب و کارهای مختلف نیاز به نیروهای ماهر برای کنترل امور مالی بیش از پیش احساس می‌شود. امروزه رشته حسابداری از رشته های پرکاربردی است که هدف آن تربیت متخصصانی است که مورد نیاز بخش های مختلف سازمان ها می باشد. حسابدار یک مجموعه جدا از تخصص خود باید بتواند با نرم افزار حسابداری ارتباط برقرار کند. چرا که امروزه استفاده از این نرم افزارها موجب کاهش بروز اشتباهات در امور مالی و حسابداری سازمان ها می‌شود.

بیشتر فعالیت شرکت نرم افزار حسابداری کاوش فردا در زمینه تولید و پشتیبانی نرم افزارهای مالی و مدیریتی می باشد. تلاش این مجموعه بر این بوده که با استفاده از تکنولوژی های روز محصولات ساده ای را برای دقیق تر شدن و سریع تر شدن امور مالی و مدیریتی کسب وکارهای بزرگ و کوچک تولید نماید. رعایت اصل صداقت، اعتماد از خصوصیات بارز این مجموعه می باشد. اگر به یک نرم افزار حسابداری با امکانات بهینه، ساده، سریع و بروزرسانی فوق العاده نیاز دارید با کارشناسان مجموعه ما تماس بگیرید تا همکاران ما قابلیت های هر کدام از این نرم افزارها را برای شما توضیح داده و در نهایت بتوانید یک نرم‌ افزار حسابداری مناسب برای مجموعه خود خریداری کنید.

نظرات

0 نظر ارسال نظر