انبارداری در حسابداری مقوله ی مهمی است، چرا که تمامی کسب و کارها با توجه به نوع فعالیت، محصول و خدماتی که به بازار عرضه می کنند به فضای انبار مانندی جهت نگهداری از محصولات و تولیدات خود نیاز دارند. در نتیجه انبارها از بخش های اصلی هر شرکت بازرگانی هستند و البته محصولات بخش مهمی از دارایی سازمان ها محسوب می شوند. تمامی این دلایل بیان کننده اهمیت انبارداری در حسابداری است. نحوه مدیریت و انبارگردانی صحیح می تواند مانع از خسارت های جبران ناپذیر به شرکت ها شود.

مقدمه

همان طور که همه بخش های یک سازمان بازرگانی از سیستم یکپارچه حسابداری استفاده می کنند، انبارداری در حسابداری نیز می تواند در جهت مدیریت بهتر انبار و در نتیجه مدیریت بهتر سازمان کمک کننده باشد. تاکید بر اهمیت این بخش از آن جهت است که انبارها به خاطر حجم زیادی از کالا همواره باید اطلاعات زیادی از جمله دریافتی ها، ارسالی ها، تراکنش های انبار، کنترل موجودی ها، مغایرت ها و… را ثبت کنند. در این مقاله از مجموعه نرم افزاری حسابداری کاوش توضیحات بیشتری پیرامون تعریف و اهمیت انبارداری و حسابداری خواهیم داد و در ادامه به معرفی ابزاری قدرتمند جهت سهولت انجام امور حسابداری خواهیم پرداخت.

مطالعه بیشتر: آشنایی با انواع و امکانات نرم افزار حسابداری کاوش

انبارداری در حسابداری چیست؟

به صورت کلی، مجموعه فعالیت ها و فرآیندهای حسابداری که موجودی انبار را مشخص می کنند، انبارداری در حسابداری گفته می شود. ارزش موجودی انبار در نهایت مبلغی است که در حسابداری انبار تعیین می شود. برای محاسبه این مبلغ عموما سازمان ها یک دوره مالی در نظر می گیرند که ممکن است 3 یا 6 ماهه باشد و در پایان هر دوره به بررسی و محاسبه موجودی انبارها می پردازند اما گاهی میبینیم که برخی شرکت ها دوره مالی طولانی مدت تری را برای این امر انتخاب نموده اند که به صورت قانونی حداکثر 1 سال برای آن زمان دارند. مدت زمانی که شما برای انجام امور حسابداری انبار در نظر می گیرید باید متناسب با حجم فعالین مجموعه شما باشد.

هدف از انبارداری در حسابداری چیست و چرا اهمیت دارد؟

 

تصویر هدف انبارداری و استفاده از نرم افزار | حسابداری سریع و دقیق

در قسمت قبلی انبارداری در حسابداری را تعریف کردیم و اکنون متوجه اهمیت ویژه آن در هر سازمان و یا شرکت بازرگانی و تجاری شدید. در این بخش شرح خواهیم داد هدف از انجام حسابداری انبار چیست؛

هدف از انبارداری در حسابداری این است که بتوان به موجودی کالاها به لحاظ کمی و کیفی و همچنین دارایی های موجود در انبار دست یافت. به همین جهت موجودی انبار، مستقیما با سود و مالیات شرکت ها در ارتباط است و جزو دارایی تجاری هر شرکت یا سازمانی محسوب می شود. ارزیابی آن توسط مدیران کسب و کارها به دلیل کنترل هزینه های نگهداری موجودی، سفارش، تامین کالا در زمان مناسب و جلوگیری از کمبود مواد اولیه از اهمیت بالایی برخوردار است.

مهمترین وظایف در انبارداری حسابداری

 

تصویر 16 نوع پیمانکار ساختمان | حسابداری با نرم افزار در پیمانکاری

یکی از هدف هایی که در مدیریت انبار به جهت کنترل دقیق امور در نظر گرفته شده است؛ شناسایی و بررسی اسناد می باشد. ثبت فعالیت های انجام شده در انبار، اولین و مهمترین کاری است که در زمینه انبارداری در حسابداری انجام می شود.

انواع اسناد انبارداری در حسابداری

تمامی فعالیت های حسابداری باید در اسناد مربوط به خود ثبت شود، که در این قسمت به انوع آن اشاره خواهیم کرد.

1-اسناد خرید در حسابداری انبار

ثبت همه هزینه ها در حسابداری مهم است. هزینه هایی شامل حمل و نقل، گمرک، انبارداری، در قیمت تمام شده کالا باید در نظر گرفت شود و البته مدارک آن نیز باید به درستی ثبت شود.

مطالعه بیشتر: آشنایی با امکانات نرم افزار حمل و نقل کاوش

سناد انتقالی بین انبار

ثبت و گزارش همه کالاهایی که در قسمت های مختلف یک کارخانه تولیدی حمل و نقل می شود ضروری است. چرا که این اسناد راهنمای خوبی در محاسبات موجودی انبار و حسابداری می باشند.

بهای تمام شده سند تولید شده

از مهم ترین وضایف یک حسابدار انبار، که باید در هنگام ثبت انواع اسناد، به آن توجه نماید؛ ثبت هزینه های تمام شده یک کالا با احتساب هزینه های جانبی دیگر است. هزینه هایی همچون؛ حمل و نقل، انبارداری و… بر قیمت نهایی کالا تاثیر گذار اند. این وظیفه مهم، در تعیین سود خالص کارخانه تولیدی بسیار تاثیرگذار خواهد بود.

بهای تمام شده کالای صادره

پس از انجام مراحل بالا حسابدار باید همه کالاهای خارج شده از انبار را ثبت کند. به این منظور، می توان از روش ارزیابی دائمی موجودی انبار یا روش ارزیابی ادواری موجودی انبار، ثبت و محاسبات مربوطه را انجام داد.

شاید این سوال در ذهن شما به وجود آمده باشد که چرا باید این اسناد بررسی شوند. ارتباط بین این اسناد و مواد اولیه، کارهای در حال انجام و کالاهای باقیمانده در انبار که در نهایت اطلاعات دقیق و با جزئیاتی درباره موجودی انبار می‌دهند دلیل این امر است.

سیستم ارزیابی موجودی های انبار

موجودی انبار با توجه به دو سیستم ارزیابی می شود؛

 

تصویر سیستم های ارزیابی موجودی انبار | ثبت موجودی انبار در نرم افزار حسابداری

سیستم ارزیابی ادواری موجودی

استفاده از این سیستم برای کالاهایی با ارزش پایین، تعداد و تنوع بالا و غیرقابل شمردن می باشد. در این سیستم ارزش نرخی کالاهای موجود در انبار در آخر هر دوره مالی محاسبه می شود.

سیستم ارزیابی دائمی موجودی

استفاده از این سیستم برای کالاهایی با ارزش بالا، تعداد پایین و قابل شمارش است. این سیستم برخلاف سیستم ادواری در طول دوره مالی می تواند به دفاتر مالی دسترسی داشت.

روش های ثبت موجودی انبار

به طور کلی برای ثبت موجودی انبارداری در حسابداری روش های متفاوتی وجود دارد که رایج ترین آن ها به 6 دسته تقسیم می شوند:

      • روش FIFO یا اولین ورود و اولین خروج در ثبت موجودی انبار
      • روش LIFO یا آخرین ورود و اولین خروج در ثبت موجودی انبار
      • روش میانگین موزون در ثبت موجودی انبار
      • روش شناسایی ویژه در ثبت موجودی انبار
      • روش موجودی پایه در ثبت موجودی انبار
      • روش خرده فروشی در ثبت موجودی انبار

اهمیت نرم افزار مالی در حسابداری

 

تصویر نرم افزار حسابداری و ثبت موجودی انبار | انبارداری در نرم افزار حسابداری

همان طور که در قسمت های بالا ذکر شد انبارها یکی از بخش های اصلی هر کسب و کار هستند. به علت اینکه بخش زیادی از سرمایه گذاری و توازن مالی شرکت ها و یا فروشگاه های بزرگ تجاری، صرف تهیه و خرید انواع دارایی های سرمایه ای می شود تا در پیشبرد اهداف به کار گرفته شوند. کنترل و نظارت بر این دارایی ها، نگهداری، وضعیت دارایی، ثبت هزینه های پرداخت شده به عنوان استهلاک و کالا و خدمات و… از مهم ترین وظایف واحد امور مالی و حسابداری می باشد. در دنیای امروز با پیشرفت کامپیوتر و دنیای نرم‌افزار و سخت‌افزار بسیاری از کارها به صورت سیستماتیک و نرم ‌افزاری انجام می شود. انبارداری در حسابداری هم با پیشرفت تکنولوژی و استفاده از نرم‌افزارهای قدرتمند در این زمره قرار گرفته است. با استفاده از نرم افزار هزینه های استخدام حسابدار انبار حذف خواهد شدو البته سرعت و دقت انجام امور حسابداری چند برابر می شود. نرم افزارهای حسابداری و مدیریتی کاوش به شما این امکان را می دهد تا بدون صرف هزینه زیاد دستیاری تمام عیار برای اداره امور مالی و انبارداری مجموعه خود داشته باشید.

شرکت نرم افزار حسابداری کاوش فردا

بیشتر فعالیت شرکت نرم افزاری کاوش فردا در زمینه تولید و پشتیبانی نرم افزارهای مالی و مدیریتی می باشد. تلاش این مجموعه بر این بوده که با استفاده از تکنولوژی های روز محصولات ساده ای را برای بالابردن دقت کار و سرعت بخشیدن به امور مالی و مدیریتی کسب وکارهای بزرگ و کوچک فراهم نماید. اگر به یک نرم افزار حسابداری با امکانات بهینه، ساده، سریع و بروزرسانی فوق العاده نیاز دارید با کارشناسان مجموعه ما  بگیرید. با کاوش نرم افزار اختصاصی کسب وکار خود را سفارش خواهید داد و نیاز به پرداخت هزینه اضافی جهت امکانات غیر ضروری نیست.

سخن آخر

در این مقاله از سایت کاوش تلاش کردیم تا موضوعات مختلف در خصوص انبار و انبارداری در حسابداری مورد بررسی قرار دهیم. مدیریت کردن فضای انبار از اهمیت بالایی برخوردار است. فارغ از تجهیزات و پرسنل در اختیار داشتن یک نرم افزار حسابداری در این زمینه ضروری است. این اطلاعات به دست آمده از نرم افزار هستند که می توانند فضای انبار را بهبود بخشند. به دست آوردن این اطلاعات ممکن نیست مگر با داشتن سیستم نرم افزار حسابداری.