همه ما انسان هستیم و تعدادی از احساسات را در زندگی روزمره خود تجربه می کنیم. توانایی تشخیص، درک و مهار احساسات خود و دیگران به طور مثبت و سازنده نشانه فردی با هوش هیجانی بالا (EI) است. در دنیای حسابداری و مالی امروزی، هوش هیجانی در نیروی کار برای مدیریت روابط و ارتباطات موفق بسیار مهم است. کسب و کارهای کوچک و بزرگ برای رشد و توسعه نیازمند کارکنانی توانمند در مدیریت هیجانی خود هستند. در این مقاله از سایت کاوش فردا به بررسی تاثیر هوش هیجانی در حسابداری و مفهوم آن می پردازیم تا شما حسابداران بتوانید با بهره گیری درست از احساسات و روابط کاری خود در جهت ارتقا سازمان پیش روید و در محیط کاری خود بهترین باشید.
مقدمه
همه موسسات حسابرسی هدف اصلی آن ها افزایش کارایی و اثر بخشی است. حسابرسان در این سازمان ها به عنوان منابع انسانی تعریف شده اند که ارزشمندترین منبع آن محسوب می شوند. از پایه های اصلی توسعه در این موسسات، حسابرسی است. در ارزیابی فاکتورهای موفقیت افراد در شرکت های حسابداری همواره ضریب هوشی به عنوان عامل اصلی یاد می شود که این عامل در فرآیند پیشرفت شغلی افراد از بالاترین تاثیر برخوردار است. اما امروزه تحقیقات نشان می دهد هوش شناختی عامل مهم تری در چگونگی استفاده از هیجانات و احساسات است که این هوش هیجانی در حسابداری تعیین کننده موفقیت و یا عدم موفقیت افراد در سازمان ها است.
خواندن این مقاله را به مدیران کسب وکارها، مدیران مالی شرکت ها، حسابداران و دانشجویان رشته حسابداری پیشنهاد می کنیم.
هوش هیجانی چیست؟
هوش هیجانی شناخت و کنترل هیجان های فردی و همچنین توانایی کنترل درد و مدیریت احساسات اشاره دارد. افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند مولفه شناختی، مولفه فیزیولوژیکی و مولفه رفتاری با یکدیگر تلفیق کرده و از این طریق روابط خود با محیط اطراف خود را کنترل می کند و در جهت بهینه سازی اهداف شخصی کاری خود به کار می برد.
تاثیر هوش هیجانی در سازمان ها
هوش هیجانی این توانایی را به وجود می آورد تا افراد بتوانند عکس العمل مناسبی در مواجه با هیجانات در محیط کار خود داشته باشند. در یک سازمان کارکنانی که هوش هیجانی بالایی دارند می توانند احساسات و هیجانات منفی را به چارچوبی مثبت تغییر شکل دهند. مدیرانی که هوش هیجانی بالایی دارند مدیرانی توانمند در آن سازمان میشوند و می توانند چشم اندازهای سازمان با حداکثر بهره وری و رضایت مندی و تعهد کارکنان را محقق سازد. با استفاده از آخرین فناوری و در عین حال کارمندان حسابرسی که هوش هیجانی در حسابداری خود را توسعه می دهند، نه تنها می توانند تجربه مشتری خود را بهبود بخشند، بلکه می توانند رفاه خود را نیز بهبود بخشند و محیط کاری هماهنگ و پویاتر را ارتقا دهند.
هوش هیجانی و مدیران شرکت های حسابداری
داشتن هوش هیجانی در حسابدرای همیشه یک مهارت مهم برای مدیران قوی شرکت های حسابداری بوده است. درک انگیزه های دیگران و توانایی ارزیابی موقعیت از ویژگی های اساسی یک مدیر خوب است، با این حال، در محیط امروزی، مدیران مالی اکنون نیز ملزم به مدیریت این روابط از راه دور و همچنین حضوری هستند. برای مثال، مدیریت موفقیت آمیز یک جلسه به صورت آنلاین، مستلزم یک مجموعه مهارت جدید و توسعه یافته است. اگر به دنبال پیشرفت به سمت نقشی با عناصر رهبری هستید، بسیار مهم است که مهارت های EI خود را به بهترین شکل ممکن توسعه دهید.
تیم حسابداری با هوش هیجانی
یک تیم در زمینه امور مالی با داشتن هوش هیجانی در حسابداری، تیمی بسیار کارآمد خواهد بود. محیط های تیم دارای هوش هیجانی محیطی با بازخورد مثبت و آگاهی از نقاط قوت و ضعف یکدیگر است. این به افزایش بهره وری و رضایت شغلی منجر می شود و همچنین برای مشارکت کارکنان مفید است.
هوش هیجانی و مهارت در حسابداری
زمانی که هوش هیجانی در حسابداری به عنوان یک مهارت ساده تلقی می شد، اکنون یک مهارت ضروری در حسابداری است. مطمئناً، هنگام درخواست برای نقش های مدیریتی در امور مالی و حسابداری، نامزدها باید در صورت لزوم زمانی را صرف توسعه مهارت های هوش هیجانی خود کنند. فعالیت های حسابداری و کسب و کارها به دنبال جذب آن دسته از کاندیداهایی هستند که از نظر عاطفی باهوش هستند و می توانند روابط قوی با مشتریان و همکاران ایجاد و پرورش دهند و یا به عبارتی دارای هوش هیجانی در حسابداری هستند. علاوه بر این، آن ها به دنبال متخصصان مالی و حسابداری هستند که بتوانند از چشم انداز در حال تغییر فناوری استفاده کرده و به طور کامل از آن استقبال کنند.
مطالعه بیشتر: راهکارهای مدیریت چالش های شغل حسابدار
تاثیرات هوش هیجانی در حسابداری
احساسات در افرادی که هوش هیجانی در حسابداری دارند یک عامل اصولی و مهم میباشد که ممکن است با فشار و دیگر متغیرهای موقعیتی و محیطی بر قضاوت و تصمیم گیری حسابرسان تاثیرگذار باشد. نتایج در ارزیابی اثر هوش هیجانی بر قضاوت حسابرس نشان می دهد که نفوذ هوش هیجانی بر قضاوت حسابرس می تواند تمایل حسابرسان به رفتار ناکارآمد به منظور بهبود کیفیت حسابرسی را کاهش دهد. رابطه مثبت بین هوش هیجانی و شک و تردید نشان می دهد که حسابرسان با هوش هیجانی بالا بیشتر تردید کرده و ارزیابی خطر بالاتری نسبت به حسابرسان با هوش هیجانی کم دارند.
هوش هیجانی در حسابداری، به عنوان عامل کلیدی در مواجهه با احساسات و فشار در کار حسابرسی است. نتایج تحقیقاتی درباره اثر تعدیل کننده هوش هیجانی در حسابداری به خصوص بر قضاوت های حسابرس، هنگامی که تحت هر دو فشار داخلی و خارجی قرار دارد نشان داد که اثر تعدیل کننده هوش هیجانی بر قضاوت حسابرس عملاً می تواند تمایل او به درگیری در رفتار نابهنجار را کاهش داده و موجب بهبود کیفیت حسابرسی شود.
هوش هیجانی در حسابداری مکانیسم حائز اهمیتی است. چرا که که آثار فشار بر قضاوت حسابرس را جهت دهی و کنترل میکند. در طول فرآیند حسابرسی، حسابرسان، ممکن است حالات خلقی مختلفی را تجربه کنند و همچنین واکنشهای احساسی از جمله دوست داشتن یا تنفر نسبت به پرسنل مشتری (صاحبکار)، یا اضطراب در مورد اجزای کار حسابرسی، خواهند داشت. تحقیق ها نشان می دهند که پیامد مهم احساسات و حالات خلقی که حسابرسان دچار آن می شوند، این است که این واکنش ها تصمیم گیری (قضاوت) آنها را می تواند تحت تأثیر قرار دهد.
هوش هیجانی حسابدار و حسابرس
حسابرسان ضروری است در قضاوت های حسابرسی همه مهارت های تصمیم گیری صحیح را فرا بگیرند. چرا که طبق استاندارد حسابرسی، حسابرس باید قضاوت حرفه ای در برنامه ریزی و اجرای حسابرسی به ویژه در صورت های مالی و نرم افزارهای حسابداری را به کار گیرد. با آگاهی از نقاط قوت و ضعف، خواسته ها و ترس خود توانایی قضاوت بهتر انجام میشود.
مطالعه بیشتر: آشنایی با تفاوت های حسابدار و حسابرس
کلام آخر
یکی از مهارت های اصولی و مهم برای داشتن روابط سالم بین فردی و ارتباطات موثر هوش هیجانی است. هوش هیجانی رفتاری اکتسابی است که می توان مهارت های لازم آن را کسب کرد و هیچ ارتباطی با زمینه ژنتیک ندارد. بزرگ ترین مدیران دنیا هوش هیجانی بالایی دارند که به راحتی احساسات خود را کنترل کرده و در جهت گیری های فکری از آن استفاده می کنند. هوش هیجانی در حسابداری به ویژه در زمینه مدیریت مالی کمک می کند تا افراد سرمایه گذاری های عاقلانه ای انجام دهند و برای اولویت ها و اهداف مالی شان در حسابداری شخصی برنامهریزی کنند و همچنین با الگوبرداری از روش های مفید، در زمینه مدیریت مالی شخصی خود موفق شوند.
فعالیت شرکت نرم افزار حسابداری کاوش فردا در زمینه تولید و پشتیبانی نرم افزارهای حسابداری و مدیریتی می باشد. تلاش این مجموعه بر این بوده که با استفاده از تکنولوژی های روز محصولات ساده ای را برای دقیق تر شدن و سریع تر شدن امور مالی و مدیریتی کسب وکارهای بزرگ و کوچک تولید نماید. رعایت اصل صداقت، اعتماد از خصوصیات بارز این مجموعه می باشد. اگر شما به یک نرم افزار حسابداری با امکانات بهینه، ساده، سریع و بروزرسانی فوق العاده نیاز دارید با کارشناسان مجموعه ما تماس بگیرید.