بسیاری از شرکت های بزرگ پیمانکاری و اشخاص حقیقی که مراودات تجارتی بالایی با چک دارند با موضوع راس گیری چک در حسابداری آشنا هستند، چرا که خریداران، محصولات این شرکت ها را به صورت عمده خریداری می کنند و بیشتر پرداختی های آن ها به خاطر مبالغ بالا به صورت چند فقره چک مدت دار انجام می شود. مزایای استفاده از چک، سهولت در معاملات و مبادلات پولی است و هر کاربری باید در مورد قوانین و حقوق مربوط به چک اطلاعات لازم را داشته باشد که در نهایت بتواند مشکلات مربوط به آن را حل کند. یکی از امور مهم و رایج راس گیری چک در حسابداری می باشد که در جهت یکسان سازی سر رسید چک ها مورد استفاده قرار می گیرد.
در این مقاله از مقالات کاوش قصد داریم به طور مختصر شرح دهیم که؛ شرکت های بزرگ فعال در زمینه تجاری، که امروزه شاهد پیشرفت تجاری شان هستیم، چگونه باید با چک و امورات مربوط به آن آشنایی لازم را پیدا کنند و همچنین بررسی خواهیم کرد که استفاده از نرم افزار حسابداری چه کمکی به راس گیری چک در حسابداری خواهد کرد. خواندن مقاله راس گیری چک به مدیران کسب و کارها، مدیران مالی شرکت ها، حسابداران و دانشجویان رشته حسابداری پیشنهاد می شود.
مطالعه بیشتر: آشنایی با انواع و خدمات نرم افزارهای حسابداری کاوش
مقدمه
امروزه اکثر افراد با راس گیری چک در حسابداری آشنایی لازم دارند، چرا که استفاده از چک در معاملات روزمره بسیار معمول است و همه افرادی که معاملات گسترده ای انجام می دهند از بازاری گرفته تا صاحبین شرکت های بزرگ از جمله پیمانکاری همه می دانند در صورت عدم وجود نقدینگی می توان از چک استفاده نمود. به شرطی که از همه مسائل مربوط به آن آگاهی داشته باشند. بسیاری از افرادی که حسابداری را به صورت آکادمیک فرا گرفته اند، با اصطلاح راس گیری چک آشنایی ندارند. در ابتدا باید بدانید که، زمانی این استفاده می شود که مشتریان به کارفرما چک پرداخت کنند. در ادامه با این ابزار و کاربرد آن در حسابداری بیشتر آشنا می شویم.
راس گیری چک در حسابداری چیست؟
راس گیری چک در حسابداری به این صورت است که میانگین تاریخ زمانی چک هایی که در جهت تسویه یک یا چندین فاکتور با تاریخ های متفاوت صادر می شود را محاسبه می کنند. در اینجا این مفهوم را به بیانی ساده تر با ذکر یک مثال بیان می کنیم تا بهتر متوجه موضوع شوید: هنگامی که یک خریدار از مجموعه پیمانکاری مصالحی را خرید می کند باید در تاریخ مشخصی هزینه فاکتور را به فروشنده پرداخت کند اما ممکن است نتواند هزینه فاکتور را یک باره و در یک فقره چک پرداخت کند. در این مواقع چند فقره چک را با تاریخ های متفاوت که ممکن است پیش از زمان مقرر و یا بعد از زمان مقرر باشد به فروشنده جهت پرداخت تحویل دهد. سپس در این شرایط فروشنده با کمک این ابزار تعیین می کند که میانگین زمانی چک ها با تاریخ مقرر شده خریدار برابر است یا خیر. فروشنده بعد از محاسبات متوجه می شود که میانگین زمانی چک ها بیشتر از تاریخ مقرر شده در جهت پرداخت است که در این شرایط فروشنده یا مبلغ چک ها را تغییر می دهد و یا تاریخ چک ها را. همه این عملیات و تغییر در جا به جایی تاریخ ها در جهت رسیدن به میانگین زمانی درست می باشد.
مطالعه بیشتر: آشنایی با امکانات نرم افزار حسابداری پیمانکاری کاوش
نحوه راس گیری چک
نقطه مقابل توضیحات فوق شخصی است که می خواهد هزینه محصول خریداری شده را در یک مرحله پرداخت کند در این شرایط فروشنده ابتدا باید به کمک راس گیری چک در حسابداری تاریخ و مبلغ اقساط را تعیین کند و سپس راس اقساط را پیدا کرده و چک را با مبلغ کل اقساط و تاریخ محاسبه شده صادر کند.
در حال حاضر علم حسابداری به قدری پیشرفت کرده است که بدون دانش علم حسابداری می توان بدون هیچ خطایی محسابات حسابداری خود را انجام داد. نحوه راس گیری چک چندان سخت نبوده و روش های زیادی برای راس گیری وجود دارد روش هایی از جمله محاسبه دستی، نرمافزارهای حسابداری و یا نرمافزارهای آفیس مثل اکسل انجام می شود. اگر همچنان نمی توانید در اکسل راس گیری را انجام دهید حتما از نرم افزارهای حسابداری کاوش بزنید از خدمات این نرم افزار ها استفاده کنید. با نرم افزار های حسابداری کاوش می توانید به راحتی و بدون نیاز به تخصص ویژه، مدیر و حسابداری مجموعه خود باشید.
برای راس گیری چک در حسابداری ابتدا لازم است فاصله زمانی هر چک را در مبلغ آن ضرب نموده و سپس آن را با هم جمع نمایید و در نهایت حاصل جمع به دست آمده بر کل مبلغ چک تقسیم شود که این کار زمان راس چک را نشان می دهد.
فرمول راس گیری چک
فرمول راس گیری به صورت زیر می باشد:
کل مبلغ چک ها/(اختلاف تاریخ با تاریخ سر رسید * مبلغ چک) ∑ = راس گیری
(لازم به ذکر است که معیار راس گیری بر حسب فاصله زمانی از تاریخ مبدأ است.)
به بیانی دیگر:
- در ابتدا هر چک را در مدت زمان وصول آن ضرب کنید.
- در این مرحله، حاصل ضرب به دست آمده از مرحله اول برای هر چک را جمع نمایید.
- عدد حاصل شده در مرحله دو که همان جمع اعداد چک ها در تاریخ آنها است را تقسیم بر جمع مبالغ چک ها کنید.
- عدد نهایی فاصله زمانی تاریخ راس چک ها را از تاریخ مبدأ آن نشان می دهد. به عنوان مثال اگر عدد 45 عدد نهایی شما باشد یعنی اینکه راس چک ها 45 روز بعد از تاریخ پایه آن می باشد.
کاربردهای راس گیری چک
در این قسمت کاربرد های مختلف راس گیری را همراه با مثال شرح خواهیم داد:
در تسویه حساب های مدت دار از راس گیری استفاده می شود.
پرداخت سود کمتر با دریافت وام از روش راس گیری استفاده می شود.
استفاده از راس گیری برای تبدیل پیش از موعد چک به پول نقد. به بیان ساده تر شخص قبل از موعد وصول چک خود، آن را به شخص دیگری می فروشد و به جای آن پول نقد کمتری دریافت می کند. مبلغ مورد معامله از راس گیری به دست می آید.
توضیح مثال از راس گیری چک
در اینجا برای درک بهتر فرمول راس گیری چک در حسابداری آن را در قالب یک مثال توضیح می دهیم:
در ازای فروش خدمات شرکت پیمانکاری شما 3 فقره چک به مبلغ ده میلیون تومان دریافت می کنید. اما می دانید که طبق قوانین حسابداری شرکت تسویه حساب ها بیشتر از دو ماه نباید طول بکشد. موعد چک ها به شرح زیر می باشد:
- 1. چک 25 روزه به مبلغ 3 میلیون تومان
- 2. چک 60 روزه به مبلغ 4 میلیون تومان
- 3. چک 80 روزه به مبلغ 3 میلیون تومان
در مرحله اول باید فاصله روزهای چک در مبالغ آن ها ضرب شود:
- 1. چک 25 روزه به مبلغ 3 میلیون تومان (75.000.000=3.000.000*25)
- 2. چک 60 روزه به مبلغ 4 میلیون تومان (240.000.000=4.000.000*60)
- 3. چک 80 روزه به مبلغ 3 میلیون تومان (240.000.000=3.000.000*80)
سپس عدد به دست آمده از حاصل ضرب مراحل بالا را جمع و بر مبلغ کل چک تقسیم می شود:
10.000.000/(240.000.000+240.000.000+75.000.000)=55.5
عدد نهایی حاصل شده 5/55 می باشد. این عدد کمتر از دو ماه یا 60 روز است که شما می توانید بدون هیچ گونه محدودیتی چک ها را دریافت کنید.
همانطور که مستحضر هستید امروزه، فروشگاه ها و یا شرکت های بزرگی وجود دارند که بیشتر مراوده آن ها با چک می باشد. یکی از مشکلاتی که معمولا در مورد توافق مشتری با صاحبین کسب و کار به وجود می آید پرداخت و دریافت چک های متعدد با تاریخ های متفاوت می باشد. پیشنهاد ما به شما این است که به جای انجام محاسبات دستی از نرم افزارهای حسابداری از جمله نرم افزارهای مالی و دارایی ثابت استفاده کنید که بتواند شما را در انجام امور حسابداری خود یاری کند.
اهمیت نرم افزار مالی در حسابداری
همان طور که مستحضرید بخش عمده سرمایه گذاری و توازن مالی شرکت ها و یا فروشگاه های بزرگ تجاری صرف تهیه و خرید انواع دارایی های سرمایه ای می گردد تا در پیشبرد اهداف به کار گرفته شوند. کنترل و نظارت بر این دارایی ها، نگهداری، وضعیت دارایی، هزینه های پرداخت شده به عنوان استهلاک و کالا و خدمات و... از مهم ترین وظایف واحد امور مالی و حسابداری می باشد. راس گیری در این دسته از حسابداری قرار می گیرد. این ابزار مناسب فروشگاه ها و شرکت های بزرگ تجاری است که بیشتر مراوده آن ها با چک می باشد. در خصوص این ابزار نرم افزارهای حسابداری طراحی شده است که می توان از آن ها جهت راحتی کار از آن ها استفاده کرد.
در سالهای اخیر نرم افزارهای مالی و حسابداری به دلیل به روزشدن در امکانات توسعه زیادی یافته است و در حال حاضر ابزاری موثر برای کنترل حساب های مالی کسب و کارها محسوب می شود. در ادامه به طور مختصر امکانات نرم افزار حسابداری مالی کاوش توضیح خواهیم داد:
- تعریف سرفصل های حسابداری)
- امکان ثبت چک های بانکی و امکان راس گیری چک ها
- امکان ثبت اسناد به صورت دستی و خودکار
- قابلیت تعریف چندین صورت سود و زیان و تهیه گزارش ها
- امکان چاپ فاکتورها بر اساس فرم های استاندارد سازمان دارایی و امور مالیاتی
- امکان اخذ گزارش گردش و موجودی کالاها
- امکان چاپ فاکتورها بر اساس فرم های استاندارد سازمان دارایی و امور مالیاتی
- محاسبه سود کالا، سود فاکتور / محاسبه خودکار مالیات بر ارزش افزوده
- نرم افزار ایمن و دقیق
- آموزش و پشتیبانی رایگان
مجموعه نرم افزاری کاوش
فعالیت شرکت نرم افزاری کاوش در زمینه تولید و پشتیبانی نرم افزارهای مالی و مدیریتی می باشد. تلاش این مجموعه بر این بوده که با استفاده از تکنولوژی های روز محصولات ساده ای را برای دقت بیشتر و سریع تر شدن امور مالی و مدیریتی کسب وکارهای بزرگ و کوچک تولید نماید. رعایت اصل صداقت، اعتماد از خصوصیات بارز این مجموعه می باشد. اگر شما به یک نرم افزار حسابداری با امکانات بهینه، کاربری ساده و سریع و همچنین بروزرسانی متناسب با نیاز های روز نیاز دارید با کارشناسان مجموعه نرم افزاری حسابداری کاوش در تماس باشید.
سخن آخر
در این مقاله به موضوعاتی از قبیل راس گیری چک در حسابداری ، فرمول راس گیری و روش های آن صحبت کردیم و متوجه شدیم این ابزار زمانی به کار می رود که زمان مشترکی برای تبدیل چند چک به یک چک انتخاب نمایید. با این روش می توان اصل پول یا تاریخ مناسب برای دریافت چک انتخاب نمایید و برای محاسبه آن می توان از نرم افزارهای حسابداری استفاده کرد.