در طول تاریخ برای 5 ماه پی در پی برای سرمایه گذاران خارجی که بیسابقه بوده است پول خود را از بازارهای نوظهور خارج کردهاند. این امر حاکی از آن است که ترس از رکود و افزایش نرخهای بهره بر اقتصادهای درحال توسعه تاثیرگذار بوده است. دادههای اولیه که از سوی موسسه مالی بینالمللی (IIF)، جمعآوریشده نشان می دهد که از سوی سرمایهگذاران بینالمللی در ماه جاری جریان خروجی در سهام اقتصادهای نوظهور و اوراق قرضه داخلی به ۵/۱۰ میلیارد دلار رسیده است. در طول پنجماه گذشته جریان خروجی از 38 میلیارد دلار بیشتر شده به نحوی که طولانیترین دوره خروج خالص سرمایه از زمان آغاز ثبت آن در سال ۲۰۰۵ بوده است چندین سال می گذرد. کشور سریلانکا در طی 3 ماه گذشته نتوانسته است بدهی دولتی خود را پرداخت کند. کشورهای بنگلادش و پاکستان برای دریافت کمک به صندوق بینالمللی پول مراجعه کردهاند.
مطالعه بیشتر: آشنایی با امکانات نرم افزار حسابداری کاوش
تعداد زیادی از کشورهای در حال توسعه با درآمد کم و متوسط با کاهش ارز پول و افزایش هزینههای استقراض روبرو شده اند که به دلیل افزایش نرخ بهره به وسیله فدرالرزرو و ترس از رکود در اقتصادهای پیشرفته بزرگ است. استراتژیست ارشد در کورپی (پرداخت بینالمللی کمبریج) کارتیک سانکاران بر این باور است که بازارهای نو پیدا سال بسیار پرفراز و نشیبی داشتهاند. بر طبق داده های جیپیمورگان، سرمایهگذاران در 2022 تاکنون ۳۰ میلیارد دلار از صندوقهای اوراق بهادار EM Forex خارج کردهاند. کار این صندوق ها به این صورت است در اوراقی که در بازاراهای سرمایه اقتصادهای پیشرفته صادر میشوند، سرمایهگذاری میکنند.
نتایج داده های جیپی مورگان نشان می دهد که حداقل ۲۰ اوراق قرضه بازارهای نو پیدا با بازده بیش از ۱۰ درصد در مقابل اوراق خزانه مشابه آمریکا درحال مبادله هستند. در چنین سطوح بالایی اسپردها (فاصله قیمتی) گاها به عنوان شاخصی از استرس مالی شدید یا ریسک نکول در پرداخت بدهی در نظر گرفته میشوند. این مسئله نشان می دهد در اعتماد سرمایهگذاران نسبت به اواخر ۲۰۲۱ و اوایل ۲۰۲۲ تغییر شدید ایجاد شده است.
مطالعه بیشتر: آشنایی با صندوق سرمایه گذاری سهامی
تعداد بسیاری از سرمایهگذاران انتظار داشتند اقتصادهای نوپیدا با قدرت از همهگیری بهبود یابند. نرخهای ارز و دیگر داراییها در بازارهای نوظهور صادرکننده کالاهای پایه، همچون برزیل و کلمبیا، از اواخر آوریل 2022 به علت افزایش قیمت نفت که به دنبال تنش میان روسیه و اوکراین ایجاد شده است، عملکرد خوبی داشتهاند. همان طور که در ابتدای خبر به این موضوع اشاره شد بسیاری از سرمایه گذاران دارایی های خود را از بازارهای نوظهور خارج کردند. آن ها علت این کار را ترس از رکود جهانی و تورم و همچنین افزایش شدید نرخ بهره آمریکا و کاهش رشد اقتصادی چین می دانند.
اقتصاددان موسسه مالی بینالمللی معتقد است خروج سرمایههای فرامرزی به طور غیرعادی گسترده است؛ در صورتی که قبلا جریان خروجی یک منطقه تا حدی با جریان ورودی به منطقه دیگر تعدیل میشد. همچنین تحلیلگران هشدار میدهند که احتمال چرخش شرایط بینالمللی به نفع بازارهای نوپیدا در حال حاضر وجود ندارد. یکی از اقتصاددان های بازارهای نوپیدا در شرکت تحقیقاتی ابسولوت استراتژی ریسرچ، ولف معتقد است موقعیت فدرال رزرو با چرخه های قبلی متفاوت است؛ به این دلیل که این نهاد تمایل زیادی به ریسک رکود اقتصادی آمریکا و بیثبات کردن بازارهای مالی برای کاهش تورم دارد. ولف هشدار میدهد که نشانههای کمی برای بهبود اقتصادی در چین، بزرگترین بازار نوظهور جهان، وجود دارد. این موضوع قابلیت چین را برای ایجاد بهبود در بازار صادرات و دیگر کشورهای درحال توسعه را که به عنوان منبع مالی به آن وابسته هستند محدود میکند.
ولف همچنین معتقد است سیستم مالی چین تحت فشار ناشی از کاهش رشد اقتصادی سال گذشته بوده است. سریلانکا با پرداخت عدم بدهی باعث شده تعداد بسیاری از سرمایهگذاران به این فکر کنند که وامگیرنده بعدی که به سمت تجدید ساختار میرود چه کسی خواهد بود. به عنوان مثال می توان گفت در سال 2022 اسپرد اوراق خزانه آمریکا نسبت به اوراق خارجی منتشرشده توسط غنا بیش از دوبرابر بوده است، زیرا در معرض ریسک تجدید ساختار قرار دارند. نکته قابل تامل در این مبحث این است که هزینه خدمات وام درحال از بین بردن ذخایر ارزی غناست که از ۷/۹ میلیارد دلار در پایان ۲۰۲۱ به ۷/۷ میلیارد دلار در پایان ماه ژوئن کاهش یافته است.